Има книги, които тихо, кротко, без гръмки фрази и намерения си проправят път към нещо надълбоко в нас и се загнездват неусетно. Не можеш да се отърсиш от тях. Една от тези книги вече е по книжарниците – „Голи“ от Ива Прохазкова. Романът е подбран от издателство „Емас“ като част от специалната им поредица „Европейски разказвачи“.

„Голи“ е роман за съзряването.“ – казва самата Прохазкова. „Пубертетът е особено състояние. Единствено и неповторимо. В пубертета човек е гол, всичко го докосва директно. Това докосване вълнува и наранява едновременно. Само че трае кратко. Прекалено кратко.“

Горещо лято, Берлин, опитомената европейска природа някъде около чешко-саксонската граница – това са кулисите на историята, в която петима млади хора се озовават на кръстопът – всеки по своя начин. Искат или не, трябва да вземат решение накъде да поемат оттук нататък. Всъщност става въпрос за

пет различни истории,

които обаче, едва събрани заедно, разкриват своя смисъл и описват една-единствена величина, едновременно известна и неизвестна: днешното съзряващо поколение.

Силва е момиче с висока интелигентност, но предпочита да плува в близкото високопланинско езеро, отколкото да ходи на училище.

Никлас се подготвя за мечтаната филмова кариера, но се влюбва в приказнокрасивата, ала зависима Евита и вместо на киносцената се озовава на наркосцената на Берлин.

Филип също е влюбен, но потъва в спонтанни емоционални изблици и не може да излезе от пасивността си.

Робин живее под чехъла на баща си. Но среща Силва и прави нещо, граничещо с лудостта…

Ива Прохазкова е най-четената чешка авторка на книги за подрастващите. Вече е известна и на българските читатели с „Ваканция с магарешки уши“ и „Портокалови дни“ (изд. „Емас“) и особено след гостуването ѝ на Софийския международен литературен фестивал през 2017-а. Носителка е на над 20 награди.

С „Голи“ Прохазкова навлиза в света на по-големите – 15-18-годишните с техните проблеми и с техните решения. Книгата е включена в Германия сред подборката на седемте най-добри книги за деца и юноши на Немското национално радио; има две номинации за най-престижната немска литературна награда „Jugendliteraturpreis“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара