На 4 юли ще бъде подредена изложба на открито на оградата на Националната художествена академия с фотографии от местността на езерото Изео и представящи оригиналността на Плаващите кейове на Кристо. Снимките и обработката са дело на фотографа Калин Иванов. Изложбата може да бъде посетена до края на месец юли.

Преди дни в столичното филмотечно кино „Одеон“ бе представена първата книга на журналистката Евгения Атанасова-Тенева „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ (Книгомания). Цветното луксозно издание побира цялата история за създаването на арт инсталацията Плаващите кейове на езерото Изео в Италия от 2016 г. – от зараждането на идеята и надрасканите набързо скици върху салфетка до сложните инженерни решения и самата реализация. Подробно се разказва за избраната и изобретена котвена система, изграждането на понтоните от 220 000 полиетиленови кубчета, които образуват пътека 3 км, застлана с плат в цвят златиста далия. Място в книгата намират също и кратка биография на световноизвестния художник и скулптор Кристо, както и информация за построяването на последния му пространствен художествен проект Мастаба (2018) в езерото в Хайд Парк, Лондон.

От семейство Явашеви събитието уважиха Елка и Цвета Явашеви – съпругата и дъщерята на Стефан Явашев – по-малкият брат на Кристо.

Премиерата водеше Илиян Андонов, управител на издателство Книгомания, а гостите Калина Гарелова – творчески консултант на книгата, и Христина (Ина) Димитрова – водолаз и основен мениджър на последните два проекта на Кристо, също излязоха на сцената да поздравят авторката и да разкажат интересни и трогателни моменти от работата си. Евгения Атанасова с нескрито вълнение разказа за приключението да бъде две седмици работник на Изео и Плаващите кейове, как е преминала успешно изпит за капитан, за да може да управлява лодката за придвижване в езерото; сподели и колко трудно е било подреждането на книгата и подбирането на подходящите снимки и текстове, с което й помага Калина Гарелова.

„Работя върху биографията на Кристо, защото го смятам за интересна личност, която може да даде много информация за времето, в което е живял, за едно време, което е пренесъл в друго време. Тази книга се случи, защото събрах много информация за самия проект. Отидох там като част от работата по биографията и се върнах и видях, че всъщност вече знам как един цял проект се прави, мисли, осъществява и след това разваля. Искаше ми се някак това да остане запечатано. Там бяха въвлечени много хора, случки, емоции и неща, важни за философията на Кристо, включително разбирането му за красота“–разказва Атанасова.

Авторката сподели, че е получила поздравления за книгата си и от самия Христо Явашев-Кристо, след като му подарява екземпляр при срещата им на откриването на Мастаба в Лондон. Единият от участниците – Владимир Явашев (Владо от заглавието на книгата) също много харесва изданието.

Евгения Атанасова предостави възможността на кино „Одеон“ да излъчи нейния кратък документален филм „Мостът към Кристо“. Част от екипа също бяха в публиката – операторът Недялко Данев и тонрежисьорът Иво Спасов.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара