Богатият и разнообразен химически състав на магданоза го прави ценна подправка в храната на болния и здравия човек. Листата на магданоза са богати с витамини, с белтъци и особено много с минерални вещества (калий, фосфор, желязо и др.). Те съдържат и значителни количества хлорофил, който при системна употреба повишава количеството на хемоглобина в кръвта.

От корените или само от листата на магданоза се приготвят отвари и супи, най-разнообразни салати, предястия и гозби. Листата и корените му придават специфичен вкус и особен мирис на туршиите от зеле, чушки, камби, краставици, моркови, зелени домати, бамя.

От листата на магданоза се приготвя пюре, което съдържа много висок процент витамин С. Макар че у нас магданозът се използва в ежедневната ни храна, с това неговото приложение далеч не се изчерпва. Той притежава и безценни лечебни свойства. Магданозът действа пикочогонно, особено при отоци от сърдечносъдов произход и др. При тези състояния се пие отвара от листата или корените на магданоза (100 г в 1 л вода). С пресни магданозени листа се лекуват болни със сърдечни смущения и с високо кръвно налягане. Магданозът засилва сърдечната дейност, увеличава мускулната сила на сърцето, а чрез усиленото пикочоотделяне се подобрява нарушеното кръвообращение.

Голямото съдържание на витамин С в него подобрява окислително-възстановителните процеси в клетките и тъканите на организма.

Мгданозената отвара се използва и при чернодробни заболявания, свързани с набиране на течност в корема. Поради съдържанието си на редица активни вещества (алиол, миристицин) магданозът се прилага и при смущения в жлъчката и жлъчния мехур. Според редица изследвания отварата от пресни магданозени листа представлява много добър дразнител за жлъчната секреция, като предизвиква образуване на чернодробна жлъчка. Други изследвания върху стомашмота секреция показват, че отварата от магданозени листа повишава киселинността на стомашния сок и усилва движението на стомаха и червата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара