Бедна млада жена, която чисти залите на музей, се омъжва и благодарение на брака си, се превръща в богата дама с положение в обществото. Тази история би напомняла класическа приказка, ако беше разказана от друг, а не от американската писателка Амина Кейн. В своя първи роман „Нетактичност“ тя създава необикновен свят, в който времето и пространството нямат значение. Важна е единствено мечтата на главната героиня и как околният свят спомага за нея.

Малкият по обем, но обширен по значение дебютен роман на Кейн „Нетактичност“ сега излиза и на български. Изданието ще е в добрите книжарници на 14 юни с логото на издателство „Кръг“, във финия превод на Цветелина Лакова и с изящната корица на Мила Янева-Табакова.

Книгата напомня викторианска класика и същевременно черпи вдъхновението си от модерни автори като Октавия Бътлър, Кларис Лиспектор и Жан Жоне.

В центъра на историята е Витория. Тя е чистачка в местния музей на изящните изкуства, но всичко, което я вълнува, е възможността да пише. Обича да съзерцава картините и да разказва за тях. Но Витория е способна да гледа и собствения си свят като страничен наблюдател. В охолния си брак тя открива безгрижие и куп възможности, ала те се оказват недостатъчни, за да е щастлива. Защото, ако не може да пише, Витория усеща живота си пропилян.

Романът „Нетактичност“ преобръща с главата надолу

приказката за принца и принцесата

като приравнява щастието на творческа свобода и лична независимост. Но постижими ли са те?

Амина Кейн разказва красива и необичайна история, която ни кара да погледнем с други очи на свободата и желанията. Тя пише романа в продължение на четири години. Веднага след появата си през 2020 г., „Нетактичност“ пленява критиката и получава възторжени отзиви от „Ню Йоркър“, „Файненшъл Таймс“, „Ню Йорк Таймс“ и др.

 „Книга, за която ще се говори.“

„Ню Йорк Таймс“

 „Нетактичност“ описва с красиви и прецизни изречения какво е да се луташ в сияен свят като нашия.“

Джени Офил, авторка на „Времето“

За авторката:

Амина Кейн е американска писателка. Авторка е на два сборника с разкази, а нейни есета са публикувани в „Парис Ривю“, „Гранта“, „Вайс“ и др. Първият й роман „Нетактичност“ е препоръчан от редакторите на „Ню Йорк Таймс“ и става финалист за престижната литературна награда „Ратбоунс Фолио“ и за наградата на Центъра за художествена литература за дебют.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара