Ако има едно място, с което всички свързват София, то определено е Националният дворец на културата! НДК е епицентърът на града, откъдето започват и свършват много градски истории. В чест на Двореца като символ на София и над 40-годишните му истории и принос към културата у нас, на 17 юни вечерта около фонтана в подлеза под централния вход на НДК, ще се съберат значими личности и разнообразни артисти, за да разкажат различните гледни точки към историята на най-монументалната сграда в града.

Забележителният фонтан „Космос“, по-известен като “Топките” на НДК ще оживее като сцена на събитието НДК е #soSofia с истории от създаването на НДК до наши дни. Поканени за участие със своя разказ от първо лице са Георги Йорданов — Първи секретар на Софийския градски комитет на БКП и човекът, направил първата копка на НДК; ландш. арх. Валентина Атанасова, проектант на парка на НДК; дизайнерът и част от екипа на НДК днес Иво Чифлички; един от

първите скейтъри в София

и част от движението All Day NDK Сандо Макс; DJ Giorgio B, резидент в легендарния клуб Нерон и студентът от School of Architecture, London Богомил Пунчев с дипломна дисертация за възможното бъдеще на НДК.

Те ще ни заведат на пътешествие във времето с водещ журналистът Даниел Ненчев, допълнено от изпълнения на великите артисти Трамвай №5, световноизвестният перкусионист Василена Серафимова, Street Quartet, диско сет на DJ Ihou с парчета на Оркестър София, шоу с кънки от Roller Bounce, улични танци от RiO Crew и четене от Милена Фучеджиева на сцената за истории на Storytel. Богатата програма, микс от истории, изкуство и забавление ще е обогатена и с прожекции на архивни видеа и кадри.

Разказът на различните вдъхновяващи личности, оставили своя отпечатък върху НДК, ще ни преведе през историята: какво е имало на това място преди да бъде замислен дворецът, как се стига до голямата идея за създаването на НДК,

любопитни факти и митове за строежа,

интериора и залите на НДК, парка и паметниците наоколо, най-култовите събития, оставили отпечатък в ДНК-то на града, и субкултурите, зародили се наоколо, като ню уейва на “Кравай”, графитите в подлеза, скейт, паркур, фрийрън, байк и улични танци.

Всеки, който не е присъствал на голямото откриване през 1981 г., ще се се запознае с първия концерт в Зала 1, архитектурното и интериорно богатство на сградата и нейните иновации и детайли. Защото за София НДК е не просто сграда, а цяла екосистема, изпълнена с живот и култура, заведения, ъндърграунд култури, скейт и денс битки – всичко това, което прави НДК истински #soSofia символ днес.

Специално за повода излиза и лимитирана серия сувенири на #soSofia, посветена на знаковите символи на двореца, които ще могат да бъдат закупени по време на събитието. В секцията “Научи” на sosofia.com платформата публикува и поредица образователни статии и сторита, създадени в колаборация с автора Виктор Топалов от Бохемска София, които разказват интересни факти от цялата история на НДК и защо през годините това място е било истински оазис на културата и изкуството.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара