Гранд Сентръл Терминал – шедьовър на архитектурния дизайн и една от емблемите на Ню Йорк, стои в сърцето на новия роман на Фиона Дейвис „Галерия на шепота“.

Със своите интригуващи истории в „Наследницата от Дакота Билдинг“ и „Момичетата от хотел „Барбизон“ (ИК „Кръгозор“) авторката се утвърди като изследовател на историите на забележителните сгради в Голямата ябълка и откриването на тайните, скрити в тях.

Богатата история и зашеметяващата архитектура на Гранд Сентръл Терминал вдъхновяват Фиона Дейвис за новия й роман. Заради проучването й е организиран частен тур из сградата. Писателката е възхитена от коридорите, минаващи през огромните арки на прозорците до подземните тайни пътеки, които водят към хотел „Уолдорф Астория“. От внушителния стенопис на тавана, който изобразява съзвездия и зодиакални знаци. Посещава Галерията на шепота – зала, в която дори и най-малкият шум достига до най-отдалечения й край заради уникалния дизайн на сводестия таван и специалните плочки, с които е облицована. Тънките керамични плочки са дело на испанския архитект Рафаело Гуаставино, който разработва и патентова изобретението си в края на 19. век.

Писателката разбира, че е съществувало известно и престижно за

времето си училище по изобразителни изкуства.

Макар и романът да представлява художествена фикция, прототипи на главните герои са реално съществуващи личности. Сред тях е Хелън Драйдън, която е преподавала в Школата по изящни изкуства. Тя е била най-високоплатената жена художник в началото на 30-те, но след това мистериозно изчезва.

Джаки Кенеди Онасис също се появява в книгата, като един от най-важните участници в борбата за запазване на сградата от разрушаване през седемдесетте години. Нейните действия вдъхновят историята на героинята Вирджиния Клей.

В „Галерия на шепота“ Фиона Дейвис отново съживява миналото с богати детайли и разкрива тайни и интриги, скрити между стените на Гранд Сентръл Терминал. Авторката разказва увлекателната история на две жени, разделени от времето, но свързани от любовта към красотата и изкуството и от решимостта си да съхранят това, без което не могат да живеят.

През 1928 г. 25-годишната Клара Дарден преподава в престижната Школа по изящни изкуства в Гранд Сентръл Терминал.

Тя е талантлив илюстратор

и мечтае на годишната изложба да види творбите си в галериите на гарата, а защо не и на кориците на Vogue. И нищо не може да я отклони от пътя й. Нито общественото неодобрение към „жената художник“. Нито появата на двама толкова различни мъже – единият богат, с желание да стане поет, другият високомерен, с буен нрав, но изключително талантлив художник. Влюбена в изкуството, устремена и упорита, Клара успява постепенно да завладее света на модния и на индустриалния дизайн и уверено тръгва към върха на славата. Но не подозира, че скоро Голямата депресия ще промени драстично живота на хората на изкуството. А бедността и гладът няма да са достатъчни, за да подготвят Клара за обратите на съдбата.

Близо пет десетилетия по-късно, през 1974 г., блясъкът на Гранд Сентръл Стейшън е угаснал. Мястото е тъмно, мръсно и опасно, дори прекрасният тюркоазен таван, който прилича на звездно небе, не се вижда под слоевете сажди. Сградата очаква своята присъда – дали ще бъде призната за забележителност, която заслужава да бъда опазена, или трябва да бъде разрушена. За Вирджиния Клей Гранд Сентръл е последна възможност.

Наскоро разведена, тя приема работата

в информационния център на гарата, за да издържа себе си и дъщеря си Руби. Но когато неочаквано се натъква на изоставените галерии на Школата, освен че открива удивителна акварелна картина, скрита под прахта, жената съзира отминалата елегантност и изящество на оставената да се руши сграда. Тя се впуска в търсене на автора на шедьовъра и това я въвлича в големи опасности, свързани и с открития за  миналото на Клара Дарден, и с интригите около спасяването на Гранд Сентръл Стейшън. Вирджиния разкрива дълго пазени тайни, които могат да променят историята на света на изкуството. А Галерията на шепота й дава коз, с който да подкрепи защитата на сградата – един от символите на града.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара