Тази година най-търсената елха е 3D. Тя е зелена, обемна, с триизмерни иглички и наподобява истинска както от 2 метра, така и от 2 см разстояние.

Елхата е българска, но е хит в 8 европейски държави. Произвежда се в единствената фабрика за елхи на Балканите, която се намира в Раковски. В производството й са вложени 160 хиляди евро и ангажирани 55 човека.

Вторият най-актуален модел е „заснежената“ елха. Тя е като посипана със сняг. Предпочита се в България, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватска. Снегът за нея съхне в специални производствени помещения, при специална температура.

Новости има и при цветовете. Освен зеленото, което е нещо като вечна мода при елхите, актуални са и елхите в бяло и червено. В Македония например избират дръвчета в червено. Алено предпочете и Мелания Тръмп за Белия дом. В Австрия най-много „върви“ оранжевото. „Преди години имаше „Barbie & Ken мода“, коментират  от фабриката. „За момченца се търсеха елхички в синьо, а за момиченца – в розово“. Тази мода обаче не успява да се наложи масово в България.

Различни предпочитания има и към размерите на коледните дръвчета. В България се отчита 20-процентен ръст на гигантските елхи, високи по 12-13 и 17-18 метра. Интересът към тях расте също в Словения, Хърватска, Румъния. У нас те се търсят от все повече общини, банки и търговски центрове. Засилен интерес от хотели, супермаркети и офиси има пък към елхи с размери от 2.50 до 4.20 метра.

Тенденциите и модата в елхите се задават всяка година на специализирани световни изложения във Франкфурт, Милано и Атланта. През 2019-2020 г. хит се очаква да бъдат елхичките със сняг само от едната страна – така както е в природата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара