Стихосбирката „Евангелие на тревата“ е дебютът на Силвия Недкова в поезията. Макар че „дебют“ далеч не е точна дума в случая.

Силвия Недкова отдавна е познато име в журналистиката и литературата – като редактор, рецензент и литературен публицист, а стихове пише от повече от 30 години.

„В българската поезия няма закъснели дебюти, има отчаяно подранили. Силвия Недкова ни показва, че стиховете не само трябва да се преживеят и запишат, но и да се изчакат да прекосят реката на времето. Всеки неин стих е войник, който е преминал своя маратон, умирал е хиляди пъти върху седлото, преживял е вихрушки и порои, но е пренесъл поверената му вест. Стиховете в книгата са писани над 30 години. Не много често литературата ни се изправя пред подобно личностно хладнокръвие, пред такъв старателно поддържан респект към писането на стихове и издаването на поетични книги. Умението да се чува истинския ек на думите през пластовете на преживяното е ценното в „Евангелие на тревата“. В нея има дух, дъх, сърце, молитва, проклятие, гняв, поплак, мъдрост, ирония, самоирония. И кураж да се свързват времената, хората, поетиките и съдбите.“, пише Александър Секулов.

На 15 декември следобед Силвия Недкова ще се среща с читатели на щанда на издателство „Лексикон“, полуетаж Запад, Б 11.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара