Под звуците на виртуозните изпълнения на Dixie Two – проф. Радулов и Венцислав Благоев – премина премиерата на новата книга на обичания журналист Веселина Седаларска.

В навечерието на Деня на будители коридорите на Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” бяха оживени от звуците на джем сешъна, който талантливите музиканти устроиха като изненада за посетителите на премиерата. Своебразният урок по  „България за начинаещи. Джаз от сюжети и портрети” събра над 150 посетители и превърна вечерта в ценен и незабравим урок по човечност.

За „нашите” и „чуждите”, за преследващото ни „комшу” дори и извън границите на родното, за причините, поради които човек трябва да обича България, и за журналистиката като призвание си говориха Захари Карабашлиев, Любен Дилов-син и Веселина Седларска.

Отговорният редактор Димитър Николов подчерта, че разказите са също като джаза – родни и универсални. Вместо патриотизъм при тях трябва да се използва думата „родолюбие”, защото съдържа корена „любов” в себе си, а книгата на Веселина Седларска е книга именно за любовта към човека.

Развълнуваната Веселина благодари на присъстващите и повтори отговора на въпроса от един от разказите в сборника – няма нужда от причина, за да обичаш.

Под звуците на пиесата „Нирвана” стотици почитатели получиха вместо оценка автограф от будителя, както я определи Захари Карабашлиев, Веселина Седларска.

„България за начинаещи. Джаз от сюжети и портрети” е кратък сборник с най-смешните и най-тъжните познати или неразказвани досега случки от журналистическата кариера на Веселина. С присъщото си тънко чувство за хумор тя отвежда читателя по криволичещите пътеки на българското минало и настояще, за да го запознае с множество странни, но истински сюжети.

Преливайки от разказ в разказа, без да следва стриктни правила, „България за начинаещи” се превръща в авангардно литературно изпълнение, в чиято мелодия зазвучава цялата народопсихология на българина, но в никакъв случай на цената на достоверността или непременната сензация.

Веселина Седларска е утвърден журналист с дългогодишен опит в медии като „Труд”, „Стандарт”, „Тема”, а в момента пише за сайтовете „Клуб Z” и „Редута”. От 3 десетилетия пише и за „Жената днес“. Автор е на книги с публицистика, а романът ѝ „Кладенецът” е първият ѝ досег с фикционалното. В него тя ни води в лабиринт от тъжни и комични случки, психологически и философски теории, препратки към класики, народни приказки и мнения на авторитети като Юнг , Фройд, Айн Ранд и д-р Менис Юсри.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара