Броени часове ни делят от началото на деветото поредно издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, който тази година се провежда под мотото „Метаморфози“ в София и още шест града в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Официалният старт на фестивала в столицата е на 6 октомври, петък, от 19:00 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Елегантен музикално-визуален спектакъл, съпроводен с изпълнение на живо на маестро

Живко Петров,  ще открие празничната вечер.

Той ще бъде последван от встъпителни думи на Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала, която ще отправи и приветствие към публиката. Венец на вечерта ще бъде българската премиера на научнофантастичния сюрреалистичен романс „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, удостоен с награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция.

На 8 октомври, неделя, от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ е световната премиера на документалния филм „Ваймар Експрес“ – едно поразително документално изследване, посветено на Европeйския писателски съюз и пропагандата за нацистка културна хегемония над Европа от страна на Йозеф Гьобелс, Фани Попова-Мутафова, Кнут Хамсун, Робер Бразийяк. Сценарист и режисьор на филма е Милена Фучеджиева. Събитието ще се състои в присъствието на екипа на филма и със сътрудничеството на Организация на евреите в България „Шалом“ под наслов „Заедно срещу антисемитизма. Ние помним!“

На 9 октомври, отново в кино Люмиер, ще се състои премиера на филма „Плитката“ (2023) – въздействащ разказ за изпитанията, смелостта и надеждата на три жени, живеещи на три континента. Режисьор на лентата, копродукция на Франция, Италия и Канада, е Летисия Коломбани, която е и автор на едноименния бестселър, преведен на 40 езика! Прожекцията ще бъде последвана от дискусия: „Запази надежда“, или вечер, посветена на борбата с рака на гърдата в сътрудничество с МБАЛ „Надежда“.

На 10 октомври Синелибри посреща двама специални гости – изтъкнатия продуцент и сценарист Майк Дауни и нашумелия албански кинорежисьор Фатмир Кочи. Дауни, който е уважаван филмов продуцент, сценарист, публицист, преподавател и председател на Европейската филмова академия, носител на отличието офицер на Ордена на Британската империя, ще представи у нас своя завладяващ литературен дебют –

приключенската мистерия  „Златото на Истрия“.

Събитието ще се състои в Аула НАТФИЗ от 19:00 ч. в условия на свободен достъп! По същото време в Дома на киното започва прожекцията на „Възходът и падението на другаря Зило“ (2022) в присъствието на режисьора Фатмир Кочи.

Филмът е изкусна черна комедия, адаптация по романа на албанския майстор на сатирата Дритeро Аголи, и разкрива прозренията на другаря Зило, тираничен бюрократ от 70-те, за културата на пролетариата. „Възходът и падението на другаря Зило“ е може би най-известната и приветствана от критиката творба на Аголи, създадена през 1972 г. по време на комунистическия режим в Албания.

След прожекцията зрителите ще имат възможност да задават въпроси и да вземат автограф от режисьора Фатмир Кочи и от Майк Дауни, който е сценарист и продуцент на филма.

Напомняме, че текат записвания за образователните събития от програмата на фестивала, които ще се проведат на 22 и 28 октомври в Casa Libri в столицата. Проф. Христо Кафтанджиев ще запознае аудиторията с някои семиотични аспекти на трансформацията на литературните текстове във филмови сценарии, а Христо Христозов ще очертае актуални тенденции в артмениджмънта и киноразпространението.

До края на октомври по случай фестивала ще тече и литературна промоция за

над 150 заглавия на уебстраницата

на издателство „Колибри“. Те могат да бъдат закупени на цена с 30% отстъпка.

Паралелното дигитално издание на Синелибри чрез платформата Neterra.TV+, която дава легален достъп до съвременно българско и международно аудиовизуално съдържание, тази година започва на 14 октомври и ще продължи до 5 ноември.

Билетите за всички прожекции от програмата на Синелибри 2023 в столицата са в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн: https://epaygo.bg/1409720073.

Важно

Относно събитието на 6 октомври в зала 1 организаторите умоляват зрители и гости да се настанят поне 15 минути по-рано, тъй като се очаква залата да е препълнена и е възможно настаняването да става по-бавно. Притежателите на покани и пропуски следва да си осигурят нулев билет с място от гардероба срещу централния вход. Екипът на Синелибри обръща внимание, че поради съображения за сигурност и във връзка с борбата с видеопиратството е абсолютно забранено използването на телефони по време на прожекцията.

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център“, Национален фонд „Култура“, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара