Новият сезон на любимото предаване за кулинарни приключения в ефира на bTV – „Вкусът на България“ стартира с приказка за мистичната Странджа планина – тази събота (7 октомври) от 11:00 ч.

Още в дълбока древност хората в региона почитали своята вяра чрез обреди на открито. Те вярвали в божествената сила на Слънцето и Огънят, като израз на мъжкото начало, и в силата на Земята, като израз на женското.

Традицията за обреди на открито е жива и до днес, а най-ярък пример за това са нестинарските танци.  Този „огнен ритуал“ идва още от траките, но през годините приема християнски символи и

заживява в хармония с православните традиции.

Легенда разказва, че преди много години в едно странджанско село имало огромен пожар, който обхванал и параклиса. Като видяла това, възрастна жена влязла боса в обвития в пламъци храм и стъпвайки по горящите дъски и въглени, спасила единствената оцеляла икона. Тя била на Св. Св. Константин и Елена! Истинско чудо било, че жената излязла без никакви изгаряния. От тогава нестинарите почитат празника на Св. Св. Константин и Елена!

Село Българи е едно от най-старите села в Странджа. Основано още по времето на Първото българско царство, днес то е със статут на фолклорен резерват. Тук танцът нестинарството е запазен и до днес.

В свещената земя на огнения танц, Мария Жекова ще се срещне с потомствени нестинари, които ще споделят любопитни и малко известни подробности около този древен обичай – за подготовката, изпълнението,

неговия смисъл и тайнство.

Зор ги води и много мъка! Огънят ги вика“, това ще сподели достолепна дама на 102 години за танцуващите нестинари.

Вярна на любопитството си, Мария ще разкрие пред зрителите и кулинарния прочит на обичая,  и ще представи ястията, които оцветяват този празник, наричан от местните още „панагир“. Ароматен зелник, лангида и тиквеник са само част от вкуса на нестинарството, а всички пред екраните ще разберат коя е тайната подправка, която е на почит в този регион.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара