Една от пет жени не се чувства сигурна в своята общност; 60% от жените вярват, че жалбите за сексуално насилие ще бъдат взети на сериозно от правните системи и системите за правоприлагане; 59% от жените имат доверие на правната система да третира психическото насилие като престъпление; повече от половината от жените съобщават, че те или техен близък е бил жертва на тормоз. Това са резултатите от глобално проучване на Avon, което има за цел да покаже в каква степен жените по света се чувстват сигурни и защитени в обществото, в което живеят.

Изследването, проведено от Фондацията за жените на Avon, обхваща 14 400 жени в 15 страни и е реализирано по повод Международния ден срещу насилието на жени на 25 ноември. Целта на проучването е да изгради по-ясна представа относно възприятието на формата на насилие и опита на жените с насилие, основано на пола, както и да даде основа за последващи действия за противодействие на проблема.

Сред водещите констатации е тази, че една от пет жени по света не се чувства сигурна в своята общност, като броят им се увеличава до 47% в Южна Африка и 51% в Турция. Изследването показва също така, че жените не се чувстват защитени от институциите в обществото, в което живеят.

Мисията на Avon срещу насилието над жени

и момичета има за цел да промени това. По повод Международния ден срещу насилието на жени 25 ноември , Avon стартира своя ангажимент да информира 100 милиона жени по света относно видовете насилие, да повиши чувствителността относно нефизическите форми на насилие, и да говори открито за начините да потърсим или да дадем помощ в ситуация на тормоз.

Avon България се включва в глобалния ангажимент на компанията, като същевременно приема решението за разширяване на обхвата на инициативата и на регионално ниво. Компанията споделя позицията, че много често насилието над жени не се случва само в дома и в рамките на семейството, а и с бивши партньори, в училище, в онлайн пространството, на улицата. То не е само физическо, а и емоциоално, финансово, психическо. Затова за да помага на повече жени компанията разширява обхвата на своите дейности, като преди всичко ще продължи позицията си за открит диалог по темата и отстраняване на табутата.

Напомняме, че една важна стъпка в борбата с насилието над жени и момичета е търсенето на помощ. Само преди няколко месеца стартира денонощна телефонна линия, която предлага професионална помощ за жертвите на домашно насилие в България, вече е факт. Това стана възможно благодарение на дарението, което Avon България направи в края на миналата година за „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. Номерът на линията е 080011977 и е напълно безплатен. По време на тазгодишните награди за „Най-голям корпоративен дарител“, организирани от Българския дарителски форум, съвместната работа между Avon и Алианса спечели приза „Най-сполучливо партньорство“, благодарение на важното обществено значение на телефонната линия.

Основна задача за Мисията на Avon срещу насилието над жени и момичета е да помогне на жертвите да излязат от жестокия кръг на насилието и да потърсят нови възможности, с които ще се чувстват по-щастливи и успешни. Именно затова за тази цел Avon работи в тясно сътрудничество със своя партньор „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. Всеки може да подкрепи мисията с поръчка на благотворителен продукт от синята серия на Avon, които се предлагат целогодишно в брошурите на Avon и както и онлайн тук, и така да стане част от промяната.

Още факти от изследването:

  • 82% от жените смятат подсвиркването, подвикването и сексуалните коментари за форма на насилие;
  • 40% от британките и 54% от полякините знаят как и къде да потърсят помощ;
  • 38% от жените във Филипините вярват, че е задължение на жената да удовлетвояра сексуалните желания на съпруга си, всеки път когато той го поиска, в сравнение с 9% на глобално ниво; 79% от филипинките смятат, че е редно да се използва контрацепция;
  • 64% от жените в Бразилия, 62% в Аржентина и 61% в Южна Африка се вярват, че местните правни органи ще третират сексуалния тормоз като престъпление;
  • 44% от жените в Перу не вярват, че обвиненията в сексуален тормоз ще бъдат приети на сериозно;
  • 88% от жените в Италия смятат, че настоятелното изискване на сексуален контакт от страна на мъжа е тормоз.

 

За Avon:

Facebook Twitter Google+

0 Коментара