Здравка Евтимова е писател и преводач с няколко романа и безброй разкази, включително и в „Жената днес“ – още от 80-те години на миналия век. Нейни книги имат английски, американски, холандски, гръцки, италиански и дори китайски издания. Здравка сама превежда творбите си на английски. А последният й роман „Зелените очи на вятъра“ е истинско бижу, пътеводител към доброто, огромна наслада за читателя.

Какво четете в момента?

Чета  сборник с разкази на американската писателка Ани Пру “Selected Stories  by Annie Proulx“, стихове на китайския поет Ли Бай, стихове на Федерико Гарсия Лорка,  поезия от Валери Петров, романа „Wreaking“ от Джеймс Скъдъмор за пациентите в психиатрична клиника в Англия.

Коя е книгата, която бихте препоръчали на приятелите си да прочетат?

„Сто години самота“ на Маркес; „Пет приказки“ на Валери Петров, „Ако можеха да говорят“  от Йордан Йовков, „Метаморфозата“ на Франц Кафка, разказите на  О.Хенри, новелата „Степ“ и всички разкази на Антон П. Чехов, поезията на Димчо Дебелянов, поезията на Федерико Гарсия Лорка.

Коя е любимата ви детска книга?

„Пет приказки“ на Валери Петров. От петте приказки  най-любимата ми е „Пук“.

Коя книга ви кара да се заливате от смях?

Джеръм.К. Джеръм „Празни мисли на един празен човек“.

А коя ви разплаква?

Не съм от плачливите хора. Докато превеждах научнофантастичния роман на Ким Стейнли Робинсън „Червеният Марс“, първи том от трилогията за колонизацията на планетата Марс, някъде посред нощ престанах да превеждам и се разплаках. Плаках за съдбата на  героите в романа.

Коя е книгата, която се е предполагало, че трябва да ви хареса, а въобще не ви е допаднала?

Аз не предполагам дали някоя книга ми харесва, или не. Чета я. Не се доверявам на предположения. Харесва ми да получавам препоръки какво да чета и съм благодарна  за тях. Често мнението ми е изцяло различно от полученото в препоръката.  Това въобще не намалява респекта, който изпитвам към човека, насочил  ме към въпросното четиво.

Коя е книгата, която бихте искали вие да сте написала?

Книга за напориста жена, която постига целите си с отблъскваща пробивност сред хора, нагли като самата нея. Много ми се ще  тази книга да е изпълнена с хумор, но ще е зла.

Коя е героинята, с която най-много си приличате?

В мен няма нищо героично. Не си струва да се сравнявам с когото и да било, защото ще загубя катастрофално от сравнението. Достатъчно ми е да превръщам часовете си на самотата в съдба на  герой от кратък разказ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара