С пищен древен ритуал, с който се отпразнува началото на беритбата на грозде в Старосел, бе избрана вестителката на плодородието и добрия урожай. Титлата беше отсъдена на 19-годишната студентка Бояна Ацева.

Снимки: Пламен Колев

Празникът започна с изпълнение на състава за автентичен фолклор „Гергьовска китка” при Народно читалище „Васил Левски 1900” от с.Войнягово, създаден през 1957г. Изпълнителите се представиха в традиционни носии на повече от 150 години.

Седемте претендентки за титлата Царица на виното се представиха в три кръга. В първи кръг те обраха овациите на публиката в Храма на виното, където гости и посетители на събитието се насладиха на спектакъл, съчетаващ атрактивно автентичната обстановка на храма с феерия от музика, светлина и танц. Във впечатляващ мултимедиен 3D филм, пред гостите оживя  древната „Легенда за лозата“. Видео-разказът разкри пътя на Бога на виното – Дионис до земята на плодородието. Музиката във филма е дело на формацията за етно-фюжън Булгара.

Във втория тур девойките дефилираха пред публика и гости в автентични носии от Добруджа, Родопите, Пиринска, Тракийска, Северняшка, Странджанска и Шопска области. Третият кръг бе посветен на модерното звучене на фолклора, като израз на съхранените традиции.

Новата Царица на виното, закичена с венец, заплетен от първата лозова клонка, зарязана от Трифон Зарезан, оплетена с омайни билки, брани рано в зори по Еньовден, свежи есени цветя и плодове, намачка гроздето в автентична каменна вана, намираща се в сърцето на комплекса.

Съпътстващите събития бяха посветени на изобилието в региона. Био-базар, алея на занаятите, конкурс за най-добра обредна питка и представяне на традиционни народни носии от Добруджа, Родопите, Пирински, Тракийски и Шопски региони, бяха само част от честванията на древния култ към виното и бог Дионис.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара