Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) излезе с препоръка за оптимален размер на ръчния багаж в самолетите.

Новият стандарт, IATA Cabin OK, е с размери 55 х 35 х 20 см, което е значително по-малко от допустимите размери, прилагани от повечето авиокомпании в момента:

ata

От IATA, съвместно с превозвачи и производители на самолети, са определили прилагането на тези размери като предпоставка за максимално ефективно използване на багажното пространство в кабината. Според експертите мярката ще улесни всички, но най-вече пътниците.

Въпреки това, тя предизвика сериозни притеснения и недоволство именно у пътниците. Тe се почувстваха ощетени, заподозряха авиокомпаниите в стремеж към повече приходи от регистриран багаж, и намесиха интереси на производители на куфари и чанти. За момент напрежението прерасна в лека турбуленция, след като дори щатски сенатор се изказа доста емоционално по темата.

От своя страна, IATA отдаде целия шум на погрешна интерпретация от страна медиите. Има ли място за паника – туристическа агенция eSKY.bg помага в разяснението на възникналите въпроси.

55 х 35 х 20 ли става максималният размер на ръчния багаж?

Отговорът е НЕ. Предложените от IATA размери са оптимални, а не максимални. Както ясно посочва асоциацията, „Пътниците все още ще могат да пътуват с ръчен багаж, по-голям от Cabin OK, в съответствие с индивидуалните изисквания на авиокомпаниите“.

Задължителен ли става Cabin OK стандартът за всички авиокомпании?

НЕ. Стандартът е само насока и предложение, а не задължение за авиокомпаниите. Някои от тях, сред които Lufthansa, Qatar Airways и Emirates, са заявили намерението си да го възприемат, но други вече са отказали.

Каквa е целта на Cabin OK?

Според IATA, основната цел на стандарта е максимално ефективно използване на пространството за багаж на борда. Теоретично, ако всички пътници пътуват с такъв багаж, той ще се побира спокойно и в най-малките самолети. Новият размер ще улесни значително и авиокомпаниите.

Какви са предимствата за пътниците?

Бидейки по-малък от допустимите размери на повечето авиокомпании, Cabin OK до голяма степен гарантира, че багажът ни е подходящ за всяко пътуване.

IATA Cabin OK

Също така, понякога се налага част от ръчния багаж да бъде превозван в багажното отделение, поради липса на място в кабината. С Cabin OK, багажът ни ще бъде с приоритет за оставане на борда.

Новите куфари ще бъдат снабдени със стикер с логото на IATA и уникален код. С помощта на този код и регистрирането му в определена система, ще можем да получаваме индикации на мобилния си телефон, в случай че загубим багажа си.

И за финал – трябва ли да си купуваме нов куфар за ръчен багаж?

?????????????НЕ и ако не държим непременно да сме модерни и да се възползваме от споменатите предимства. Иначе без проблем можем да продължим да пътуваме със стария си куфар. Просто винаги трябва да проверяваме дали той все още отговаря на изискванията на авиокомпанията, с която пътуваме.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара