Когато в началото на тази година новият-стар президент на Бразилия – Дилма Русеф, встъпи в длъжност, медиите в страната се втурнаха да обсъждат подробно всичко, свързано с управлението на посочената от сп. Форбс” за четвърта най-влиятелна жена в света за 2014-а. След официалната церемония в първия ден на новата година, която се проведе по традиция в столицата Бразилия, едни от най-многобройните коментари бяха за… избора на облекло на Дилма.

640px-Dilma_Rousseff_2009

Модната стилистка Луиза Щадтландер, която облича Дилма Русеф от 20 години насам, е автор на роклята от креп с цвят нa слонова кост, френска дантела ръчна изработка и три четвърти ръкави, с която президентът встъпи във втория си мандат.

Журналистът Алсино Лейче Нето обаче коментира във в. „Фоля ди Сао Пауло”: „Притеснява ме решението й да се облече в рокля от малко позната шивачка, а не в модел, създаден от водещ бразилски дизайнер. Изборът на Дилма е обида за националните модни марки.”

640px-Dilma_Rousseff_-_foto_oficial_2011-01-09

Дилма Русеф обаче не изглежда да е от жените в политиката, които отдават кой знае какво значение на модата. Неслучайно няколко от годините на ранната си младост тя посвещава на партизанска дейност срещу военната диктатура в Бразилия, вместо на обиколки из магазините за дрехи в родния Бело Оризонте. Неслучайно и толкова години е вярна на Луиза Щадтландер, чийто магазин посещава още от времето си на държавна служителка в столицата на щата Рио Гранде до Сул – Порто Алегре.

Голямата промяна

Година преди да се кандидатира за първи път, Дилма се подлага на поредица от промени във външния си вид, начертани от специалисти. Като министър тя налага имиджа си на сериозен и строг професионалист, който излъчва понякога открита враждебност, но по време на кампанията от нея трябва да лъха на ведрина и достъпност.

През 2009-а Дилма почиства и изравнява зъбите си, прави си лифтинг и операция на очите за премахване на диоптрите. Резултатът е по-свеж вид и видима мекота на лицето.

São_Paulo_-_SP_(4743355931)

В същото време Русеф е диагностицирана с лимфома и преминава през четири сериозни сесии на химиотерапия, за да елиминира рака. По това време трябва да носи перука, но когато косата й започва да расте, Дилма започва да ползва слънцезащитен крем и сменя нюансите на червилото и пудрата, които използва.

През август 2010 г. координаторът на предизборната й кампания Фернандо Пиментел води от Сао Пауло в Бразилия модния бразилски коафьор Селсо Камура, за да й измисли нова подстрижка. Камура предлага прическата на венецуелската дизайнерка Каролина Херера и леко изсветляване на тъмнокестенявата коса на Дилма. Той променя и силуета на веждите й, за да смекчи още малко свръх сериозния й поглед. И досега на всеки два месеца Камура посещава Дилма, независимо къде се намира тя, за да поддържа прическата и цвета й. По време на първата си президентска кампания Дилма наема и професионален гримьор, който я придружава при всичките й пътувания.

10314739_903142173072708_7646209939487983325_n

Единственото, което претърпява крах, е тоталната промяна на гардероба на Дилма. Тя така й не приема предложенията на модния дизайнер Алешандре Херковичи за по-лъскави, модерни и екстравагантни дрехи и държи да продължава да се облича в удобните и практични тоалети на своята любима Луиза.

Стилистката и стилът на президента

Луиза Щадтландер не само е автор на всички тоалети за първата и втората предизборни кампании на Дилма. Тя постоянно купува нови платове и след подбор от президента скицира няколко модела.

„Не мога да си позволя да викам президента за три проби – казва Луиза пред „Donna!”. – Разбира се, в ателието ми тя е просто мой клиент и работата ми е да я накарам да се чувства удобно в дрехите ми. Надявам се и след 4 години, когато вече няма да е президент, да продължи да ми бъде клиент. Що се отнася до стила й след това, не смятам да го променям, защото той така и така отразява силната й личност.”

AUTORIDADES POLНTICAS SГO HOMENAGEADAS NO ANIVERSБRIO DE SГO PAULO

Луиза Щадтландер твърди, че на нейната известна клиентка отиват много светли тонове и затова предлага много модели в тях. Още на церемонията по встъпването в първия си мандат Дилма избира светлобежова рокля и дантелен жакет – модел на Луиза. По време на втората си кампания обаче, Русеф трябвало да се облича и в ярки тонове по предложение на политическия консултант Жуау Сантана, с което си спечелва критики.

1280px-Dilma_Lula_Temer_Convenção_PT

Някои коментатори твърдят, че залага предимно на червеното – цвета на нейната  партия, което може да внуши на избирателите, че тя се идентифицира повече с партийната си принадлежност, отколкото с поста си на държавен глава на всички бразилци.

Цветовете от националния флаг на страната и най-вече зеленото, което Дилма често избира за официални събития, на които трябва да представлява страната, също не са особено популярни сред бразилците, защото им напомняли на карнавален костюм или на танцуващата с банани на главата актриса от 50-те Кармен Миранда.

80% от гардероба на Дилма е съставен от рокли,

сака и блузи с три четвърти ръкави. Като е делова жена, Дилма прекарва много време в работа на бюро, а тези ръкави са удобни именно за тази цел и смекчават донякъде височината й, според Луиза. А и самата Дилма ги намира за удобни.

Buenos Aires   Argentina   Flickr   Photo Sharing

Според Луиза, на Дилма отива всичко с V-образно деколте, затова и то е най-използвано от стилистката. Понякога тя залага и на яка тип Шанел, но по-заоблена. Президентът има висок ръст, но фини ръце и крака, които е добре да се демонстрират елегантно. Тайорът й е любим и добре, че етикетът вече го разрешава за официални междудържавни събития. Тя смело комбинира сака от един тайор с различни поли.

Някои модни коментатори й препоръчват да не носи по-широки блузи и блейзъри, които прикриват няколкото килограма, които има в повече. Вместо това я насърчават да скъси саката си и да носи повече поли, за да показва стройните си крака.

Brasília   DF   Flickr   Photo Sharing

Що се отнася до бижутата – и там Дилма демонстрира класически и консервативен стил, в който се прокрадват рядко и малко изненади. Очевидно любими са й перлите, които носи на обици тип клипс или висулки и на гердан тип наниз или златна верижка с висулка. Понякога Дилма залага на златото. Забелязвана е да носи например златна гривна с амулет – наричаното в Бразилия „гръцко синьо око” против уроки.

Salvador   BA   Flickr   Photo Sharing

По отношение на обувките Дилма не може да се сравнява с Имелда Маркос и нейните 30 000 чифта, но коментатори отбелязват, че е натрупала 50 чифта от бразилската марка Anzetutto, като повечето от тях са с нисък дебел ток, тъмни на цвят и най-вече удобни за многочасов работен ден. Това не означава, че президентът няма и високи токчета за официални случаи. Появявала се е на такива и в бяло, и в червено, и в синьо, и в черно. А когато в кампанията си през 2014 сложи обувки Луи Вуитон, провокира сравнения с основната си опонентка – Марина Силва, залагаща на малко известни и нескъпи бразилски марки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара