Защо са измислени всевъзможни напитки, след като чаша вода от чешмата може да утоли жаждата ни? Уви, тя съвсем не е достатъчна да угаси пожара в нас, разпален от летните горещини. За да се задържи влагата в организма, тя трябва да съдържа разтворени минерални соли. Затова лекарите препоръчват в жарките летни дни да се пие не прясна, а леко подсолена или подкиселена вода. Но колко и какво освен прозрачната течност да пиете, за да се охладите и освежите, ще разберете от нашите съвети.

nCrYXFw

ПРЕЗ ПУСТИНЯТА

Всички знаят, че водата е основен жизнен елемент. 2/3 от човешкото тяло се състои от вода и организмът строго регулира съдържанието й във всяка клетка и тъкан. Водният обмен в тялото поотича достатъчно интензивно. Даже при малко физическо натоварване човек отделя около 2,5 л вода в денонощие. Този кръговрат сякаш е достатъчен да обясни защо по няколко пъти на ден ни връхлита силна жажда. Всъщност тя е два вида – истинска и лъжлива. Първата е резултат от естествените процеси в организма, регулирани от централната нервна система. При големи физически натоварвания или високи температури обмяната на веществата и отделителните процеси се ускоряват, кръвта се сгъстява и ние изпитваме неутолимо желание да пием – много и колкото се може по-студено. В тези случаи най-бързо ще угасите огъня с минерална или леко подсолена вода, айран. Добре е течността да е със стайна температура или леко охладена. Ледените напитки действат като шок за организма и централната нервна система отбелязва „студено е“, вместо „достатъчно, вече не си жадна“. Рязкото преохлаждане може да доведе и до сериозни стомашни проблеми.

Лъжливата жажда е субективно усещане,

плод на психологически причини, като преживян силен страх или нервно напрежение. Възниква и при раздразване на слизестата обвивка на дихателните пътища – например ако сте говорили дълго или сте яли нещо твърде солено или пикантно. Лъжливата жажда е коварна и по още една причина – тъй като е псевдоусещане, а не реален физически процес, човек пие все повече и повече, отколкото му е необходимо в действителност. Имайте предвид, че излишъкът на течности също е вреден, особено в горещи дни, защото може да доведе до отоци на крайниците.

bottles-60475_640

Два са начините да ликвидирате лъжливата жажда. Първият е да съзерцавате езеро, водопад, фонтан или просто да се наспите добре – т.е. да заблудите заблудата, че сте жадни. Но тези приятни методи в повечето случаи са недостъпни в зноен работен ден. Вторият начин е значително по-достъпен и практичен – пийте всякакви течности, но постепенно и по малко.

НАЙ-ДОБРИТЕ ПОЖАРОГАСИТЕЛИ

Untitled1ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ е едно от най-добрите средства срещу бързо настъпващото през лятото безводняване. Големият му плюс е малко известният факт, че количеството чай, достатъчно да утоли жаждата, е наполовина по-малко в сравнение с водата например.

МИНЕРАЛНАТА ВОДА

За мнозина това е любимата освежаваща напитка през лятото. Тя утолява жаждата, стимулира апетита и действа ободряващо! Но не всяка минерална вода може да се използва като питейна. Най-подходящи за постоянна употреба са т.нар. трапезни води, със слаба минерализация. Затова четете етикетите, преди да купите бутилката. На тях под наименованието пише каква е водата. Помнете и че веднъж отворена, бутилката трябва да се изпива колкото се може по-бързо, особено ако е пластмасова, тъй като бързо се развиват условия за бактерии в нея. За да избегнете неприятности със стомаха, или я съхранявайте в хладилника, или си купувайте от малките разфасовки.

СОКОВЕТЕ

food-50937_640

Те са наслада, но и начин с един куршум да уцелите два заека – да погасите жаждата и да си набавите витамини, органични киселини и соли. Най-подходящи в това отношение са соковете от вишни, от сини сливи, от джанки или от дренки. За предпочитане са прясно изцедените или натуралните. В случай че се чувствате изтощени и отпаднали, включете и сокове от касис, горски плодове, кайсия. Половин чаша сок от касис или от горски плодове покрива дневната нужда на организма от витамин С, а две чаши кайсиев или чаша вишнев сок ви набавят всички необходими органични киселини. От фабрично произведените с качества най-близки до естествените са напитките в кутии (опаковките Тетра – Пак), благодарение на които продуктите се съхраняват без добавка на консерванти. Единствената, и то безобидна химия, която можете да срещнете в описанието на съдържанието върху такава опаковка, е аскорбиновата киселина, с която се стабилизира цветът на сока.

А КАфЕТО С ЦИГАРА?

Доколко кафето е полезно в жегите? Дали вредата не превишава ползата от него? Не и ако съумеете да спазвате разумната мярка, категорични са лекарите. Разбира се, има случаи, в които е по-добре напълно да се откажете от него. Но пък има и ситуации, в които чашката с ароматната черна течност може да бъде дори и вашето лекарство. При ниско кръвно, метеопатии (общи неразположения като замайване, ненадейна умора, които настъпват при промени във времето) или при рязко спадане на атмосферното налягане кафето е полезно. Освен това кофеинът стимулира енерогообмена и работата на централната нервна система, влияе добре на апетита и храносмилането. Тъй като действа съдоразширяващо, кафето може да ви отърве и от досадно главоболие, което ви е налегнало вследствие на споменатите по-горе неразположения. Но ако страдате от мигрена или причината за главоболието ви са съдови спазми вследствие на атеросклероза или високо кръвно, кафето и силният чай могат да ви навредят. Кафето е противопоказно за сърдечноболни, както и за хора с повишена възбудимост.

coffee-440007_640

Напук на слуховете, че кафето с цигара може да ви докара гастрит или язва, до този момент няма сериозни доказателства в подкрепа на това твърдение. Съчетанието между двете удоволствия по-скоро може да стане причина за повишена раздразнителност, неврози и със сигурност ще се отрази лошо на сърдечната дейност и храносмилането, ако прекалявате с него. Дозата, която не бива да прехвърляте, е около 2-3 чашки на ден. Малко мерки за сигурност няма да са ви излишни и ако вече страдате от някакво стомашно заболяване. Тъй като кофеинът стимулира стомашната секреция, то, ако имате гастрит, язва или киселини, пийте кафето поне половин час след хранене със задължително добавено в него мляко или две малки течни сметани.

СПЕЦИАЛНА ПРЕПОРЪКА

В горещините най-бързо се разграждат и отделят калиевите съединения, което се отразява зле на сърдечната дейност. Затова и сърдечните пристъпи през лятото са чести.
В жегите хората със сърдечни заболявания е най-добре да пият вода с повишено съдържание на калиеви соли, сок от вишни или ягодов сок.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара