Старостта неизбежно ни спохожда… И също така неизбежно възниква въпросът: „Как да преживеем тази старост и при какви условия?“.

Ако успеете да останете в добро здраве и с нормално функциониращ ум, това е прекрасно – ще можете напълно да се грижите за себе си. Но ако човек страда от заболявания, утежняващи ежедневието, наранявания, дегенеративни промени в мозъка, тогава какво? Винаги трябва да имате резервен план. Имате нужда от някой, които ще се грижи за вас до края на дните ви.

 

В днешно време младите нямат възможност редовно да бдят постоянно над възрастните си родители. Животът е забързан, труден, изнервящ… А, от друга страна, е тежко да гледаш как скъпият на сърцето ти човек се измъчва в самота. И все пак няма как да напуснете работата си и се посветите на грижи за него, защото няма да има от какво да живеете.

В тази ситуация най-добрият вариант би бил да се използват услугите на старчески дом до София, където специалистите ще се заемат професионално с грижите за възрастния човек.

Сега нека поговорим за предразсъдъците, на които робуваме, а също и за това как да подготвите психически себе си и вашия близък за неговото преместване.

Тъжно оцеляване сред непознати

Умът може да бъде уплашен от предчувствието, че ще трябва бавно и обречено да изживеете живота си в кръга на непознати, между чужди стени. Че ще се чувствате като безполезен боклук и рядко ще ви посещават.

Само че… Нека бъдем реалисти.

Всичко това може да се случи в живота и тази стереотипна представа да се окаже вярна. Но ако домът за възрастни е избран добре, това гарантира бърза адаптация и привикване. Лесно ще свикнете с другите гости и персонала. Ще се убедите, че цялата среда е възможно най-приятелска и приятна и лесно ще се включите в местния живот.

Старческите домове обикновено имат дневен план за събития, който включва дейности за свободното време. Няма да скучаете.

Всеки ден има ново меню, съобразено със здравословното хранене, което поддържа психиката и тялото.

Може да посетите и да разгледате някой подходящ старчески дом, където има телевизор, интернет, книги, настолни игри, добре поддържан двор и какво ли още не.

Редовно се провеждат развлекателни събития.

Най-важното е никога да не губите искрата на живота, интереса към новите неща. Правилната любов към вашите интереси и редовното им подхранване осигурява много добри ресурси и също така удължава младостта на ума.

Да, съзнанието първоначално може да бъзе изпълнено с „морална отрова“ при вземането на решение да настаните вашия баща, майка, друг близък в старчески дом до София.  Но само след като възрастният човек поживее там няколко дни, ще се убедите, че сте постъпили точно както трябва.

Защото преместването на роднина дом за стари не е смъртна присъда, нито знак за безсърдечие, а нещо, което ще донесе много плюсове и на двете страни.

От една страна, възрастният човек ще се радва на повишаване качеството си на живот, благодарение на перфектните грижи и ежечасното обслужване. От друга страна, младият роднина ще бъде спокоен, че неговият скъп човек е под постоянно наблюдение на истински професионалисти, готови да откликнат на всяка негова нужда.

Точно така – решението за преместване на роднина в старчески дом, под грижите на  компетентни специалисти не е слабост, а напротив – показва адекватно мислене и дълбоко състрадание.

И ако един ден не издържите на напрежението, ако се чувствате напълно изтощени и безпомощни да предоставите 24-часова помощ на свой близък, знайте, че решение има – старчески дом до София.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара