Природният феномен Ел Ниньо официално се завръща по света и вероятно ще доведе до екстремни метеорологични условия по-късно тази година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Неговите проявления може да се разпрострат от тропически циклони, които се насочват към уязвими тихоокеански острови, до обилни валежи в Южна Америка и суша в Австралия.

След три години на доминация от климатичния модел Ла Ниня, който понижи леко глобалните температури, тепърва се завръща по-топлият Ел Ниньо. Това се казва в издадената в четвъртък препоръка от Центъра за прогнозиране на климата към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

Явлението Ел Ниньо се поражда от необичайно топлите води в източната част на Тихия океан, близо до бреговете на Южна Америка, и често е съпроводено от забавяне или обръщане на посоката на източните пасати.

„През май се появиха начални условия за Ел Ниньо, след като нараснаха средните температури на морската повърхност в екваториалната част от Тихия океан“, се казва в препоръката.

При последната проява на климатичния феномен през 2016 г. в света бе отбелязана най-горещата година в историята. В съчетание с текущото затопляне от изменението на климата, през 2023 и 2024 г. може да се очакват нови рекорди.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара