Фестивал на българската книга книгата ще се проведе този уикенд на 10 и 11 юни в Брюксел. Български писатели ще гостуват в белгийската столица, за да се срещнат с читатели и да раздадат автографи. На фестивала присъстват обичайно български писатели и поети, творящи в Белгия и в други държави в Европа. Двудневната фестивална програма включва срещи с авторите, които ще отговарят на читателските въпроси.

Българската културна асоциация в Белгия, с подкрепата на Посолството на Република България в Белгия  организира за пети пореден път Фестивал на българската книга, в партньорство с утвърдени български издателства. Виктория Бешлийска, Йордан Славейков, Владимир Зарев, Момчил Николов, Мария Касимова-Моасе, Манол Пейков – са сред имената, които ще пътуват от България за традиционния годишен форум в Белгия за срещи между читатели, издатели и творци на перото.

Дебютното издание на Фестивала се провежда през юни 2019 г., непосредствено след откриването на българската секция във фламандската библиотека BIB SOPHIA в Брюксел, в чест на 24 май – официален празник на българската просвета и култура. Библиотеката е дом на около 300 български заглавия, които включват художествена и нехудожествена литература, детски литератури и речници. Проектът е финансират от община Скаарбек, която иска да подкрепи българското общност.

От самото начало идеята на организаторите на фестивала е да се осъществи мост между автори, издатели и читатели в чужбина. И хората в Брюксел постепенно започват да следят по-внимателно българската литература и книгоиздаването и стават посланици на българската литература по света.

„От нас зависи нашата култура да е по-видима и да заеме мястото си в Европа“, казва Рада Ганкова, програмен директор на фестивала.

„Избираме писатели, които са актуални в моменти и имат наскоро публикувана творба, така че да могат да я представят на фестивала. Също така в рамките на един фестивал се опитваме писателите да са за читатели с различни вкусове и интереси. Фестивалът се превърна в много успешен форум, който дава възможност на читателите да се срещнат с българските писатели, но и на писателите да се срещнат със своите читатели по света. Освен срещите с писатели имаме и изложение на книги от десетина български издателства“, разказва Рада Ганкова, която е преводач по професия и живее в Брюксел повече от 15 години.

Българската културна асоциация в Белгия (Association Culturelle Bulgare en BelgiqueACB asbl.) е създадена през есента на 2017 г. от българи, които живеят в Белгия. Нейната мисия е да представя многоликата българска култура в сърцето на Европа – Брюксел, като я обогатява чрез съвместни проекти с белгийски организации. Театралните спектакли, концерти и филмови прожекции с български артисти се радват на радушен прием сред нашите сънародници в Белгия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара