Хората гледат на месец януари по два начина. За оптимистите той е ново начало, а за всички останали – изпълнен с неприятности период.

Причините за депресията са обективни всяка година. Телата ни са изморени от декемврийската алкохолно-шоколадова диета, а банковите ни сметки са изтънели. Качили сме килограми. А сутрините още се много тъмни и слънцето е твърде слабо, за да регенерира нивата ни на витамин D.

През 2022 г. към стандартните януарски тъжни настроения добавяме и целия стрес от пиковете на пандемията от коронавирус и разделението в обществото по въпросите за ваксините и зелените сертификати.

Най-тъжният понеделник тази година се пада на 17 януари. До днес почти всички са нарушили новогодишните си обещания за промени. Навън е мрачно и студено. За много хора перспективата днес е да се събудят рано, за да работят от вкъщи.

Идеята за Мрачния понеделник или Blue Monday е на университетския преподавател Клиф Арнол през 2005 г. Той изчислил деня, използвайки различни фактори, включително времето, натрупаните дългове, неизпълнените новогодишни обещания и броя на изминалите дни от края на коледните празници.

В  последните години учените анализирали милиони туитове, публикувани от британците през януари, като обърнали внимание на негативния език и изречения, показващи унило настроение.

Те установили, че в третия понеделник от януари има близо пет пъти повече от средния брой туитове, свързани с вина, тъй като хората се отказват от обещанията си да следват здравословен начин на живот.

Днес ще бъде и понеделникът на разводите, казват правни експерти. Това е най-популярният ден в годината за започване на процедура за развод. А януари е месецът с най-много разводи, два пъти повече, отколкото през втория най-популярен месец – септември.

Милиони двойки са се скарали по време на почивката около празниците. Факторите, които предизвикват напрежение в брака по Коледа са пари, злоупотреба с алкохол и разногласията относно домакинските задължения. В месеците пандемия това е и предизвикателството да прекарваш денонощието плътно до половинката си.

Други проучвания показват, че повечето хора са недоволни от настоящата си работа, което също допринася за усещанията.

Изследователите смятат, че най-щастливите дни в годината са Бъдни Вечер и Коледа, следвани от Нова година, Свети Валентин и „първият слънчев уикенд от годината“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара