Тази година за първи път България участва със свой представител в Световния шампионат по песто, приготвено по традиционен  начин, проведен в Генуа.

OGM: ASSOCIAZIONE 'PALATIFINI' A CLINI, BASILICO E' NATURALE

От името на нашата страна се състезава Евангелина Стаматова представител на Бистро „Песто”, чийто собственик е Марио Монтесоро. Родом от Генуа, той живее и работи повече от три години в България, като радва жителите и гостите на столицата с най-добрата и автентична италианска храна. Бистрото се намира в центъра на София, на ул. „Ангел Кънчев” 18А и носи атмосферата и духа на Италия дори в най-дребния детайл.

20160314_153402-2

В шестия по ред световен шампионат по приготвяне на песто по авентичен метод участваха 100 състезатели, от които бяха излъчени 10-те финалисти. Събитието се състоя в залата на Висшия съвет на херцогския дворец – историческа сграда в центъра на град Генуа и пулсиращото сърце на основните културни събития.

Сто конкуренти от цял ​​свят се състезаваха в подготовката на песто Дженовезе по оригинална рецепта, с използването на традиционни съставки – босилек, кедрови ядки, чесън, пармиджано реджано, пекорино фиоре сардо и зехтин екстра върджин, и начин на приготвяне, който е изцяло на ръка. За целта се използва уред изработен от мрамор и дървена ръкохватка, наречен „mortaio”.

IMG_3183

На участниците са осигурени всички необходими съставки и инструменти. Група от експерти дегустатори и гастрономи избра 10 финалисти. Десетте финалиста участват във втори финален кръг и един от тях получава титлата – шампион.

IMG_3202

Шампионатът е отворен за ентусиасти, любители и професионалисти в кухнята от всички страни в света. Тази година имаше участници от САЩ, Великобритания, Франция, Норвегия, Германия, Швейцария, Испания, Северна Ирландия, Япония, Нова Зеландия, Република Того, Чешка Република, България, Албания, Шри Ланка и Филипините. Целогодишно в различни държави се провеждат квалификации за участие във финалната фаза. От следващата година предстои организиране на квалификации за световния шампионат и в България. Победителят от тези квалификации ще представлява България на следващия световен шампионат в Генуа.

pesto final

Тази година шампион стана Алесандра Фаше на 37 години, родом от Генуа и помощник готвач по професия. До сега шампиоанета са печелили:

Алфонсина Труко – 86 години от Генуа. Собственик на ресторант, където се подготвя винаги песто по традиционния ръчен метод;

Лучиана Пароди – Генуа –  любител на традиционна кухня;

Джеймс Боуен –  млад помощник-готвач в известен с Лигурската си кухня ресторант в Сан Франциско;

Федерико Ферро – фармацевт от Сестри Леванте, страстен любител готвач;

Серджо Муто – родом от Козентино, живее в Германия от 1976 г. Собственик на магазин за автентични италиански хранителни продукти и организатор на готварски уроци в сферата на италианската кухня.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара