Учени твърдят, че ниският мъжки глас се е оформил в хода на еволюцията, не за да привлича противоположния пол, а за да плаши съперниците, съобщи Лента.

pictures-of-couples-1139024_960_720

Международен екип от учени се опита да изясни връзката между височината на гласа, привлекателността и властта. Биолозите отначало са сравнявали различията между тона на гласа на мъжките и женските представители на няколко вида примати (хора, човекоподобни и други маймуни).

Анализирайки 1721 записа, те забелязали, че такива различия се проявяват по-ясно сред полигамните видове. Те предположили, че у приматите-многоженци е по-голяма конкуренцията за самки и затова мъжкарят със страшен нисък глас има повече шансове да изплаши съперника.

На втория етап учените поискали от 258 жени и 158 мъже да прочетат еднакъв текст. Всеки четящ бил оценяван от 15 представители на противоположния пол за привлекателност по седембална скала. Освен това мъжете оценявали гласовете на другите мъже за властност.

Резултатите показват, че височината на женския глас не влияе на преценката за привлекателността на собственичката му. Ниските мъжки гласове обаче били оценявани еднозначно като по-сексуални от жените и като по-властни от мъжете. Освен това учените забелязали, че статистически връзката с доминирането при ниските гласове е три пъти по-силна, отколкото връзката с привлекателността за жените.

Изводът на учените, ръководени от Дейвид Путс, е че ниските гласове са еволюирали по-скоро под влияние на конкуренцията между мъжкарите. Вероятно те са позволявали на древните мъже да изглеждат по-едри и силни и да застрашават съперника, без да прибягват до юмруци и оръжие.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара