С началото на учебната година за четвърти пореден път се проведе националната кампания „Стара хартия за нова книга“, която премина през градовете Хасково, София, Варна и Русе. Под надслов „Почисти и прочети“ децата отново имаха възможност да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците – и междувременно сами да си изберат книжки.

Snimka 3

Всяко дете, което заедно с възрастен придружител предаде поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника.

Snimka 6

Кампанията през 2016 г. отчете отлични резултати – в акцията се включиха близо 8 хил. деца, които предадоха 40 тона хартия, спасиха 520 дървета и получиха над 10 хил. нови книги.

Лице на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година беше Добрият великан – героят от дългоочаквания филм на Стивън Спилбърг по книгата на Роалд Дал „ГДВ“.

Snimka 4

Средствата от събраната стара хартия от децата на Хасково, София и Русе са предназначени за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД. Събраната хартия от малките еколози на Варна осигуриха 100 книги за библиотеката на „Социалната чайна“ на града.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара