11 от най-новите български филми ще бъдат показани на 12-ото издание на фестивала за българско кино в Америка – София Индипендънт Филм Фестивал Ню Йорк.

Sofia (1)

„София – 100 години столица на българското кино“ на режисьора Явор Веселинов ще закрие програмата на фестивала. Филмът е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето, чак до наши дни, когато столицата е и творчески град на киното (един от петте световни градове,участници в инициативата на ЮНЕСКО).

Документалният филм за София представя едно 8-годишно момче, което попада в запуснат, но приказно-мистериозен киносалон. Гледайки филм след филм, то започва да фантазира и да си представя, че е герой във всеки един от тях – в апокалиптична София в “А бяхме млади” и “Дневникът на един луд”, през размирна София – в “Тютюн”, “Немирната птица любов”…  стара София – в “Любимец 13”, “Анкета”, “Бялата стая” и – София такава, каквато я познаваме сега – в “Цветът на хамелеона”, “Източни пиеси”, “Тилт”.

Фестивалът се откри с „Прокурорът, защитникът, съдията и неговия син” на Иглика Трифонова. В първия ден бе показан и „Докато Ая спеше”, вторият филм на режисьора Цветодар Марков („Лов на дребни хищници“) и на продуцента Христиан Ночев.

Karaci2

В рамките на седмица ще бъде излъчено и българското предложение за „Оскар” – филмът „Каръци” на режисьора Ивайло Христов, представен лично на зрителите от продуцента Асен Владимиров.

12-тото издание на фестивала в Ню Йорк, съпътстващо Седмицата на независимото кино, показва някои от най-успешните, нови български филми: „С лице надолу” на Камен Калев, „Събирачът на трупове” на Димитър Димитров, нашумелият „11А”, българо-македонската продукция „Лазар”, „На педя от земята” на Максим Генчев и документалният „Ритъмът на сърцето”, който ще бъде представен от Стела Арищиева.

В Ню Йорк, в рамките на първото представяне на български филми в Америка, са и режисьорите Драго Шолев и Милко Лазаров, и продуцента Веселка Кирякова, които търсят подкрепа за своите проекти в развитие „Рибена кост” и „Нанук” на най-голямата платформа за независимо кино „Индипендънт филммейкър проджект”. Третият проект, представен на форума, е „Възвишение” на режисьора Виктор Божинов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара