Всяка година по това време в София става ясно, че хилади деца остават без места в детските градини. Тази година обаче броят им е още mо-впечатяващ – 10 252 души. Това показват данните от първото класиране за прием в столичните детски ясли и градини, съобщени от директора на дирекция „Образование“ в Столична община Мария Минчева.

Приети на първо класиране са 9 907 деца. За второ класиране има около 3 500 свободни места, като в тях се включват и подготвителните групи и незаетите места за децата със специални образователни потребности.

Свободните места т.г. за детските ясли и градини в столицата бяха 13 375. Кандидатстващите деца са били с 4000 повече – 22 442 души, като 2286 са кандидатствали за преместване.

„До края на годината очакваме да бъдат открити 1 083 нови места. През 2021 г. строим 17 детски градини. Една вече приключи и беше извършено класиране“, каза Минчева. Тя припомни и възможността родителите, чиито деца не са приети в детска градина, да получат средства за покриване на разходите им за частна детска градина или за отглеждане на детето от друго такова физическо лице. Ваучерите са за родители на деца от 3 до 6-годишна възраст и са на стойност 291 лв. на месец, като за получаването им има много условия.

Преди дни имаше протест на родители заради отложеното класиране и повторното отваряне на системата за кандидатстване. То трябваше да е на 14 май, но бе отложено за 17, като от общината обясниха, че в част от профилите липсва заявен или потвърден от родителите адрес. Затова, за да дадат възможност да се оправят тези пропуски, оттам отвориха системата за няколко дни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара