Фина и крехка като порцеланова кукла, с очи блеснали от любопитство към света и с вечна усмивка – това е Кристислава Иванова, малкото силно момиче, което иска да знае, да може, да покорява върхове и да продължава напред.

Родена е в Разград. Ученичка е в 8-ми клас и скоро навърши 15 години. Има по-малък брат, когото много обича.

Криси е родена с детска церебрална парализа, придружена с епилепсия, което в родния ѝ град, веднага я поставя в неравностойно положение, като различна и незаслужаваща внимание. Съучениците й не я приемат и я избягват. Няма много приятели, защото никой не иска да общува с нея.

Преди две години съдбата я среща с фотографа Анна Йончева и родители й се съгласяват тя да вземе участие в проекта на Ани – „“Различните“ деца на България“. Снимките й красят няколко изложби в София и в чужбина.

Когато е в София за поредната благотворителна изложба на проекта, я питат кое най-много й е харесало. Отговорът й е, че тук, в столицата, никой не забелязва нейното различие и всички я приемат като равна,

всички й се усмихват, всички искат да говорят с нея.

Криси е една от героите в новата фото книга „Да се запознаем с „различните“ деца на България“, продукт на инициативата „Да се запознаем“, която е насочена към преодоляване на различията и повишаване на нивото на информираност на обществото за децата със специфични потребности. Всички снимки в книгата показват децата усмихнати и красиви, а под всяка снимка има представяне на детето – какво обича и какви са мечтите му, като е поставен акцент върху това, което детето може да прави, а не какво не може да прави. Инициативата е на Анна Йончева, автор на проекта

 „Различните“ деца на България

и инициатор на кампанията „Да играем ЗАЕДНО“ и Ваня Тодорова – председател на фондация „Можем заедно“ и собственик на конна база Ахил. Целта им е книгата да се разпространява безплатно в училища, детски градини, школи и да провокира интереса на деца и възрастни, да ги запознае с „различните“ деца по един приятен и достъпен начин.

В проекта са включени участници от цяла България – над 90 деца, но в книгата са публикувани историите на около 30 деца.“В книгата дадохме възможност на децата сами да разкажат за себе си, за мечтите си, за това, което обичат да правят, канейки другите деца да го направят заедно“, казва Анна Йончева. Чрез фотоизложби за деца със специални потребности, тя събира средства за построяването на люлки за деца в инвалидни колички. До момента са построени 14 люлки и вече се правят и въртележки.

В училището, в което учи, Криси следва индивидуална учебна програма и няма оценки по отделните предмети. Ще завърши училище без диплома за завършено образование, което не й позволява да продължи да учи.

Малката чаровница пише стихове и това е нейният начин да общува с отхвърлящия я свят и да докаже, че

тя също има място в него.

Момичето реди умело думите в прекрасни строфи и досега има издадени 2 стихосбирки. Тази година предстои издаването на трета. Чрез тяхната продажба, тя помага на семейството си в грижата за по-малкия й брат, който също е роден с детска церебрална парализа и епилепсия.

Крехка, но борбена, малка, но с голямо сърце, Криси крачи уверено напред и иска да сбъдва мечтите си, а те са да стане фотограф. Нека да й пожелаем успех, защото всички ние сме уникални в своята същност. Децата като Криси имат право на достоен живот и на свое място в обществото. Те искат това, което искат всички останали – да бъдат приемани и обичани.

*Детската церебрална парализа е увреждане на развиващия се мозък на новороденото, което настъпва преди, малко след или по време на самото раждане. Това е стабилизирано и непрогресиращо увреждане. Получените двигателни, говорни, припадъчни и др. дефекти подлежат на значително подобрение и коригиране, а в зависимост от степента на увредата, и на пълно компенсиране и възстановяване.

Всеки, който желае да подкрепи каузата на екипа на „Да се запознаем“, може да дари чрез Volontime – социалната мрежа за добри дела – онлайн платформа, която не удържа такси от направените дарения. За дарения по банков път: IBAN: BG15FINV91501217270025, Фондация „Можем Заедно“, основание: Дарение за фотокнига „Да се запознаем“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара