Шипките са диворастящи многогодишни храсти. Те са високи до 7 м със силно разклонени, дьговидно извити клони с многобройни, твърди и бодливи шипове. Листата са зелени, дребни, с елипсовидна форма и с коси дръжчици. Цветовете са едри, различно обагрени (бели, жълти, розови), поединични или по 2-3 заедно, ухаещи приятно. Растенията цъфтят през май-юни, след разлистването.

rose-hip-1264339_960_720

Плодовете узряват през есента. Те са червени, месести, пълни с много космати семена. На вкус са вьзкисело-сладникави и леко стипчиви.

Шипковите храсти се срещат по поляни, гори, каменливи места, склонове, храсталаци от морския бряг до пред планинските и планинските височини на надморска височина до 1500 м.

rosehips-285436_960_720

Употребяват се предимно плодовете, които се берат от началото на септември до настъпването на студовете и падането на първите слани.

Брането на шипките трябва да започва няколко дни преди пълното им зачервяване и омекването им, тъй като съдържанието на витамин С в зелените и презрелите плодове е по-малко.

Шипковите плодове са едни от най-богатите на витамин С.

Ценната съставка е в най-голямо количество при започване на зреенето, което се познава по яркочервения цвят. След този период съдържанието на витамин С бързо намалява, особено когато плодчетата станат тъмночервени и омекнат.

Шипките са 30-40 пъти по-богати на витамин С в сравнение с лимоните и портокалите и 300 пъти по-богати от ябълките. Шипките съдържат и други витамини, като В1, В2, К, Е, дъбилни вещества, органични киселини, минерални соли и др.

Щадите шипкови листа съдържат около 170 мг витамин С. Отварата от тях може да се пие без дозировка.

Лечебните свойства на шипките са били известни на човечество от средните векове. Те се употребяват като важно укрепващо средство след дълго боледуване, при прелетна умора, за повишаване на защитните сили на организма и за активиране обмяната на веществата. Използват се с успех и като пикочогонно и кръвоспиращо средство при при песъчинки и камъни в отделителната система, при нефрити и чернодробни заболявания, чревни и стомашни разстройства, атеросклероза, диария, при липса на апетит и др.

Поливитаминен комплекс

се приготвя следната в форма: 1 литър вода се оставя да ври 1-2 минути. След това се добавят 3-4 чаенс лъжички захар и 30 шипки, които се варят в затворен съд 5-10 минути. Отварата се оставя на хладно 2-3 часа, прецежда се през кърпа и се съхранява в затворен порцеланов съд. Напитката зарежда организма с витамини и повишава жизнения тонус.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара