Майка Тереза бе обявена днес за светица от папа Франциск, предадоха световните агенции. Това стана в началото на литургия за канонизация на площад „Свети Петър“ в Рим, в присъствието на около 100 000 вярващи.

„Обявяваме блажената Тереза от Калкута за светица и я включваме в списъка на светците. Искаме тя бъде почитана като светица от цялата Църква“, каза папа Франциск, произнасяйки ритуалната „формула за канонизация“.

MotherTeresa_090

Католическата монахиня, която посвети над 50 години от живота си на най-бедните, болните и отчаяти хора, носилетката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието е албанка, родена през 1910 г. в Скопие. Истинското й име е Агнес Гондже Бояджиу. Тя работи главно в Индия, в Калкута. През 2003 г. папа Йоан-Павел Втори я обяви за блажена, което е първа стъпка към обяването за светец.

До канонизирането се стигна след като папа Франциск  призна второ чудо, извършено от майка Тереза, което според каноните на римокатолическата църква е достатъчно, за да бъде обявена монахинята от Калкута за светица.

Първото чудо е от 1998 г., когато индийката Моника Бесра се гърчела от болки, дължащи се на стомашен тумор, в приюта към мисионерството на майка Тереза. Случаят било обявен от лекарите за безнадежден. Тогава монахините сложили медальон с лика на майка Тереза върху стомаха на болната и започнали да се молят. Скоро болката утихнала и туморът изчезнал.

Папа Йоан Павел Втори признава случая за чудо и обявява монахинята за блаженна.

profimedia-0014816250-535x366

Вторият случай е от 2008 г., когато бразилец с множество мозъчни тумори успява да се излекува заради молитвите на неговите близки към майка Тереза.

По традиция всеки нов светия получава и ден на честване. За Света Тереза от Калкута това ще бъде 5 септември – денят на нейната кончина през 1997 г. Утре нейният църковен празник ще бъде отбелязан за първи път с литургия, отслужена от кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар (съпоставим с премиер в светска държава) на Ватикана.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара