Рибата е божествена храна! И не само защото на брега на Генисаретското езеро Христос нахранил многохиляден народ с 2 риби и 5 хляба, или защото от стари времена религиите насърчават яденето на люспестите обитатели на водната шир. А защото е едно от най-добрите средства, дадени ни от Бог, да бъдем здрави и във форма. И няма религия на света, която да забранява яденето на риба.

Спомням си как трябваше да измисля меню за вечеря за хора от 9 националности, сред които индиец-мюсюлманин. Знаете, за индийците кравата е свещено животно, а мюсюлманите се въздържат от свинско. Риба, разбира се! Дори много от вегетарианците хапват риба без никакви угризения.

В днешни дни хората използват за храна над 250 вида риба. Учени и лекари пък се надпреварват да изтъкват ползите от нея и препоръчват консумацията й най-малко 1-2 пъти седмично.

Освен полезна, рибата е и вкусна храна, тя може да се приготвя по много начини и е твърде комбинативна по отношение на гарнитурите от зеленчуци и сосове. Подходяща е в зависимост от вида си и начина на обработка за различни хранителни режими – от диети за отслабване до такива за конкретни заболявания.

Средиземноморската диета,

в която главно място заема зехтинът, комбиниран с много риба, плодове и зеленчуци, е доказала отдавна своята ефективност по отношение на напълняването и на профилактиката и лечението на редица заболявания. Въобще, средиземноморската диета е призната като най-добрият начин на хранене в света след многогодишни наблюдения. А рибата и морските продукти играят важна роля в нея.

В България, поне в градовете, които не са на морето или край Дунав, дълги години домашното приготвяне на риба не беше особено популярно. Може би заради липса на традиции в семейството или пък неувереност откъде и каква риба да купим, дали ще е прясна, как да я почистим и сготвим… общо взето, изглеждаше сложно. И затова най-често риба хапвахме на морето, най-често в Гърция, или в по-добрите ресторанти. Тук въобще не броя замразената бяла риба пане.

За радост, оказва се, че тази тенденция се променя – все повече българи купуват риба в супермаркета и я приготвят вкъщи, показва проучване на най-големият ритейлър у нас Kaufland.

Според анализа им консумацията на риба в различните градове в страната е повлиянa от географските предпоставки, както и от чисто вкусовите предпочитания на клиентите. Първият избор в по-голямата част от България е за ципурата (ами, да, Бяло море е на 2-3-4 часа път от големите ни градове), но освен нея, в София най-купуваните видове риба са лаврак и сьомга. В столицата се купува най-много риба. Най-предпочитаната риба в Пловдив е пъстървата, следвана от ципурата. Във Варна и Бургас много търсени са морските дарове, между които скариди и миди, а

от рибите отново най-желана е ципурата.

Въпреки положителната тенденция обаче, все още сме далеч от препоръчваната от лекарите консумация на риба и морски продукти поне 1-2 пъти седмично. Статистиката казва, че българите изяждат по 10-12 кг риба годишно, което и с проста аритметика е доста малко.

А приготвянето й вече става все по-лесно – например Kaufland има 28 витрини с риба и морски продукти в магазините си в страната – прясна и на лед, който всеки ден се сменя и се проверява качеството му. Консултантите филетират желаната риба и от нас се иска единствено да измислим дали да я сложим в еър фрайъра или да я сготвим на тиган или фурна. Можем да я купим и в специална съхраняваща опаковка и да я закараме на вилата за барбекю.

Опаковката е рециклируема, от алуминиеви нишки, която гарантира до 4 часа температурно предимство при съхранението на продуктите. Преди да я вземете, тя се запечатва машинно, така че да се обезпечи максимално хигиената на продуктите.

Безплатно за всички клиенти в Kaufland на всяка рибна витрина с обслужване се извършват допълнителни услуги като филетиране или предварителна поръчка „по каталог“.

А в Kaufland сме сигурни и за качеството на морските продукти. Най-големият ритейлър има 6-степенен контрол на качеството на прясната риба. Той е по цялата верига – завишени критерии към доставчиците и внимателен избор на артикулите, през логистика и контрол на приема – последователно в централния склад на компанията и във филиалите, до начина на съхранение и излагане на продуктите на витрините.

Как се разпознава качествената риба

Има 5 основни показателя при избор на прясна риба:

Мирис. Прясната риба не трябва да има специфичен мирис. Мирисът трябва да е характерен за рибата или такъв „на море“.

Външен вид – кожа, люспи, цвят. Цветовете на кожата трябва да са ярки. Колкото повече време минава, толкова по-бледа става рибата. Появата на слуз при рибата не признак на развала. При нея това е естествена защитна реакция при улов. Има някои видове, при които, колкото повече слуз има, толкова по-прясна е рибата.

Хриле. Хрилните капачета трябва да са плътно прилапнали към трупа на рибата. Цветът на хрилете при прясната риба е светло червен. Потъмняването им е признак, че рибата не е прясна

Състояние на коремната част. Коремът не трябва да е издут, а да е с естествената форма на рибата.

Очи. Очите на рибата трябва да са съвършено чисти, бистри и изпъкнали, като зениците са черни. Промяната в мътността трябва да подсказва, че рибата е съхранявана дълго време.

Ето и конкретните ползи от рибата и морските продукти в менюто:

Богати на омега-3 мастни киселини:

Рибата и морските продукти, особено мастните видове като скумрия, сардина, сьомга и треска, са изключително богати на омега-3 мастни киселини, които носят множество ползи за здравето на сърцето и мозъка, включително намаляване на възпалението, подобрение на мозъчната функция и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Добър източник на протеини:

Рибата и морските продукти са отличен източник на висококачествени протеини, които са необходими за изграждане и поддръжка на здравите мускули, костите и другите тъкани. Протеините от рибата са лесно усвоими и съдържат всички основни аминокиселини, от които организмът ни се нуждае да функционира правилно.

Богати на витамини и минерали:

Рибата и морските продукти са източник на различни витамини и минерали, включително витамин D, витамин В12, йод, селен и цинк. Витамин D е важен за здравето на костите и имунната система, а витамин В12 е необходим за нормалното функциониране на нервната система. Йодът е съществен за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, а селенът и цинкът са антиоксиданти и имат важни роли в имунната функция.

Защита на здравето на сърцето и съдовата система:

Омега-3 мастните киселини, които се срещат в рибата и морските продукти, имат положителен ефект върху сърцето и съдовата система. Те помагат да се намали кръвното налягане, нивата на триглицериди и възпалението в съдовете, което може да намали риска от сърдечни заболявания като хипертония, атеросклероза и инфаркт на миокарда.

Поддържане на здравето на мозъка:

Омега-3 мастните киселини, особено DHA, което се среща в рибата, имат важна роля за здравето на мозъка. Те помагат за поддържане на нормалната функция на невроните, подобряват паметта и когнитивните функции, и могат да намалят риска от развитие на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и деменция.

Подобрение на настроението и психическото здраве: Омега-3 мастните киселини в рибата и морските продукти се свързват с подобрение на настроението и психическото здраве. Те могат да намалят риска от депресия и да подобрят общото психично благополучие.

Намаляват възпаленията: Рибата и морските продукти съдържат природни антиинфламаторни съставки, които могат да намалят възпалението в организма. Хроничното възпаление е свързано с редица заболявания като диабет тип 2, метаболичен синдром, рак и др.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара