Остров Крах“ на Ина Вълчанова бе избран за най-добър нов български роман. Ръкописът спечели оспорваната надпревара в Деветото издание на литературния конкурс за непубликуван български роман „РАЗВИТИЕ“.

Snimka1

Тази година в конкурса участваха рекордните 118 ръкописа, а номинирани за финалния етап бяха 7. Авторитетното жури в състав – председател проф. Ивайло Знеполски и членове писателят Георги Господинов и доц. Бойко Пенчев, се обедини около мнението, че това издание на конкурса показва, че у нас има воля за роман.

Над 80% от ръкописите в конкурса тази година са на нови, непознати автори. Журито отбеляза, че текстовете са на изключително високо ниво, с добър език и точно подбрани изразни средства, което е причината експертите да са оптимисти за бъдещето на българския роман.

„118 ръкописа са социологията на това, което се случва днес в българската литература“, каза Георги Господинов. „Новите автори са загърбили темата за прехода и се насочват към екзистенциални проблеми“, сподели председателят на журито проф. Ивайло Знеполски.

 Журито представи и основните тенденции в българската модерна литература, очертали се от ръкописите тази година: българският роман се връща към мярата на човешкото; наблюдава се тенденция за писане в жанровото течение „трилър“, като често срещана е темата за „края на света“; романите се отличават с високо ниво на езика и силна игра на въображение.

Ръкописът победител „Остров Крах“ е третият роман на Ина Вълчанова. Авторката стана популярна с романа си „Потъването на Созопол“, който беше филмиран през 2014 г. Ина Вълчанова получи кристалната статуетка на конкурса, парична награда в размер на 7000 лв. и – разбира се – издаване на романа на българския пазар. По препоръка на журито тази година ще бъде издаден още един от номинираните романи – „Светата Кръв“ на Антон Баев.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара