Ася Гардели е сертифициран гемолог на Intentational Gemological Institute (IGI). Завършила е магистратура по гемология в СУ „Св. Климент Охридски“ и курсове на IGI в Италия. Работи като гемолог и лектор основно в Италия и България. Създател и дизайнер е на марката за бижута Gadelli Gems. Можете да ги видите на https://gardelligems.com/

Ася, с какво се занимава гемологията?

Гемологията се занимава с изучаването и анализа на скъпоценните камъни. Има много допирни точки с минералогията, дотолкова, доколкото гемологът трябва да има задълбочени познания в света на минералите, защото скъпоценните камъни се режат, оформят и шлифоват от кристалите на минералите.

Гемоложката работа е не само да определи типа скъпоценен камък, но и да направи окачествяването му, както и да формира неговата цена. За целта ние, гемолозите, използваме не само знания, но и много прецизна оптична апаратура. Работим със специален вид микроскоп, който се различава от химическия или този, който използват биолозите, заради вградените няколко вида осветление, но и заради пинсетите, които захващат скъпоценните камъни. С негова помощ определяме и разграничаваме включенията в скъпоценния камък, което е от изключително важно значение за по-нататъшния анализ и за разграничаването на естествените от синтетичните камъни.

Синтетичните камъни по какво се различават?

Синтетичните камъни все повече и повече завладяват пазара. Проблемът е, че дори в бижутерските магазини продават бижута с камъни, които при гемоложки анализ често се оказват синтетични, въпреки уверенията от персонала, че са естествени. Факт е, че клиентите понякога си тръгват удовлетворени от покупката, дори с написан сертификат за камъните. Тук е уловката, защото това не са гемоложки сертификати, а попълнени на ръка бележки, които нямат абсолютно никаква тежест и истинност. Анализът на един скъпоценен камък понякога може да отнеме дори повече от един ден, защото се правят много изследвания и замервания, а след това гемологът оформя сертификат със строго определени параметри. Прави се т.нар. „карта“ на скъпоценния камък, като се изобразяват със символи на гемоложки език всички включения, пукнатини или дефекти на скъпоценния камък, като често той се запечатва в блистер, на който също се изписват в съкратен вариант качеството, цвета, произхода, тежестта и всички необходими параметри, които в крайна сметка спомагат за образуването на цената му.

Затова и работата на гемолога е отговорна, трудна, но и невероятно интересна. Ние се докосваме не само до скъпоценни камъни, които природата е създала в продължение на стотици милиони години, но изследваме също редките, тези които се намират в много ограничени количества, често само в една мина в целия свят. А това от своя страна дава възможност за анализ и по-нататъшни открития и в други области на науката.

Тоест, могат да ни продадат фалшив диамант?

Да. Основният проблем са синтетичните скъпоценни камъни, а подобренията в технологиите за създаването им се перфекционират все повече, което пък прави работата на гемолога все по-трудна. Вече има синтетични камъни, които са напълно идентични с естествените.

Такива са диамантите, създадени по метода CVD. Всъщност това са диаманти, които понякога по нищо не се различават от естествените. Разликата е, че едните се изработват в лаборатория за седмица, две, а натуралните се раждат в природата за стотици милиони години, на 200-300 километра в земните недра.

Открити са и т.нар. super deep diamonds, идващи от 670 километра дълбочина в земните недра, а това означава долната мантия на Земята. Те пък се различават по наличието на елемент, който се намира само на тази дълбочина. За различаването на естествени и синтетични камъни понякога са необходими повече видове изследвания, като се подхожда по метода на отхвърлянето, за да се добие представа за вида и да се достигне до окончателната оценка.

Кажи ни нещо повече за редките скъпоценни камъни.

За редките скъпоценни камъни бих могла да спомена няколко, които са изключително ценени. Това са неоново синият турмалин „Парайба“, който е с изключително красив цвят и се добива само в Бразилия. Внимавайте, защото според строгите правила на гемологията този вид турмалин трябва да има определено съдържание на ванадий и мед. В противен случай, при липсата на тези два химични елемента, не може да се класифицира като парайба и най-често става въпрос за третиран и оцветени в неоново син цвят турмалин. Те, разбира се, нямат стойността на един истински парайба.

Друг много рядък скъпоценен камък е добиваният само в Турция султанит. Той пък има свойството да променя цвета си в зависимост от светлината.

Интересен и рядък също е и танзанита, добиван само в Танзания. Установено е, че в африканската страна залежите ще бъдат изчерпани след около 50 години, което неминуемо покачва цената му. По същия начин стои въпросът и с пуркостоя султанит. Той вече почти не се намира в мината в Турция, което го прави изключително ценен от колекционери на бижута с редки камъни.

Изброените скъпоценни камъни са много непознати на широката публика, но цената им надвишава в пъти тази на диаманта. И ако един карат добро качество диамант струва около 6-7 хиляди долара, то един карат биксбит (рядък червен смарагд), например струва 10 хиляди долара, но с едва задоволително качество. Тоест, виждаме как не качеството, а рядкостта на камъка играят важна роля в определянето на цената му.

Разкажи ни за твоята марка бижута.

В моята марка бижута залагам най-често на нетрадиционните, неконвенционални скъпоценни камъни, защото бих искала притежателите им да имат уникални бижута. Работя с много известен златар, който е един от майсторите на известна италианска марка за бижута. Имам щастието и късмета да работим заедно, заради общата ни страст по редките скъпоценни камъни, които са много деликатни за вграждане, но знам, че мога да се доверя на неговия опит. В момента работим по проект за пръстен с шлифовани перли, последен писък в перлената промишленост. Имам много интересна поръчка от клиент, който за раждането на сина си искаше да зарадва половинката си с пръстен със султанит и пайнит. Все още търся така желания пайнит и уверявам ви, това е много трудна задача, тъй като има само няколко десетки шлифовани камъка в продажба, и не може да се намери лесно. За всяко едно бижу камъните подбирам лично и като гемолог изготвям сертификата им.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара