Че се делим на сови (бодри по късна доба) и чучулиги (ранобудници), отдавна не е предположение. Това е научен факт. с който е добре да се съобразяваме, ако искаме всичко да е наред с духа и тялото ни. Обратното – пренебрегването на индивидуалния биоритъм, който е заложен във всеки, си е чисто насилие, което води до неприятни последствия, твърдят хронобиолозите. Компромисът, който трябва да направите, не е кой знае какъв. Просто трябва да пренастроите малко режима на хранене и спортуване според биологичния си часовник.

В гнездото на совите

Стомахът на човека сова се събужда бавно. Трябват му поне два часа след ставане, за да заработи. Затова веднага след ставане се препоръчва на хората от този хронотип да изпият чаша минерална вода, за да пробудят стомаха и да му помогнат по-бързо да се освободи от натрупаните през нощта шлаки. Водата може да бъде заменена със сок от грейпфрут, ябълка или с друг плод. Всичко това стимулира отделянето на стомашни сокове Подходящата ободряваща напитка е кафе, приготвено в джезве или кафеварка, но не и разтворимо.

Специална препоръка

Сутрин совите трябва да си набавят допълнителни количества витамин А и витамин С за стимулиране на жизнения тонус, както и витамините от група В, които засилват обмяната на веществата и подобряват работоспособността.

  • На закуска

Никакви белтъчини! Най-добре е да започнете с кисело-млечни продукти, към които може да се добавят ядки или мюсли. След час-два закуската може да се повтори, като избирате между, плодове, печиво, шоколад, мед и отново кафе.

  • На обяд

Белтъчини, най-добре под формата на месни ястия.
От 17 до 19 часа – зелен чай и сушени плодове.

  • На вечеря

Отново повече белтъчини, но този път нека да е риба или топли блюда с кашкавал, сирене, извара. По време на нощните бдения може да се подкрепите с въглехидратна храна: сладолед, шоколад.

Песента на чучулигите

Енергичните представители на този хронотип са способни на гастрономически подвизи от ранна утрин. Но ако пият и кафе, те бързо се превъзбуждат, уморяват се и лесно губят работоспособността си. Затова е по-добре да заменят чашката ароматна черна течност със зелен чай  – той тонизира, но не възбужда.

  • На закуска

Кашкавал, извара или омлет. Втората закуска може да е въглехидратна: корнфлейс, мед, кексчета.

  • На обяд

Позволени са месни или рибни блюда със зеленчуци, супи. Единственото изискване, с което трябва да се съобразите, е обядът да е около 13-14 часа. Може да пийнете и чашка кафе.

  • На вечеря

Въглехидрати. Например качамак със салата от зеленчуци. Десертът – шоколад или мед. Ако вместо това наблягате на белтъчини, те се преработват по-дълго. А въглехидратната храна се усвоява по-лесно, освен това стимулира отделянето на серотонин, който действа успокояващо и помага за бързо и сладко заспиване.

Специална препоръка

Сутрин чучулигите трябва да си набавят допълнителни дози калций, магнезий и витамин С, за да могат с тяхна помощ да разпределят силите си за целия ден. Трябват им и витамините от група В, но след вечеря.

Кога да спортуват?

Оптималното време за спорт при совите е от 19 до 23 часа. Само в тези часове ще постигнат желаните резултати за намаляване на теглото и поддържане на формата. В никакъв случай не бива сутрин от леглото да яхват велоергометъра. Лекият крос е подходяща тренировка, но по обед. За основната тренировка вечер се препоръчват циклични занимания – крос, енергична разходка или плуване.

Чучулигите пък е най-добре да спортуват сутрин. Може да започнат деня с утринна гимнастика, йога или крос. Денем са полезни силовите тренировки, а вечер – плуване или разходка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара