Маслен крем

  • Приготвяне:

Смесваш се 150 г небет шекер, счукан на прах, 20 г кора от канела, стрита на прах, 15 г нишадър на прах и 250 г чисто краве селско масло, предварително затоплено. Всичките съставки трябва да се смесят и разбъркат много добре, за да стане хомогенна смес.

  • Как се приема:

Сутрин, обяд и вечер 30 минути преди ядене се взема по 1 ч. л.

Отвара

  • Приготвяне:

Смесват се и се разбъркват по 50 г от билките босилек, бял равнец, живовляк – широколистен, червено подъбиче, тополови листа, салвия и седефче. От тази смес се отделят 3 с. л., добавят се 1 цвят от магарешки трън, 1 с. л. ленено семе (предварително леко запечено, за да не желира отварката) и 2 с. л. чист пчелен мед. Всичко това се запарва с 600 мл кипяща вода, ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

  • Как се приема:

Двадесет минути след сместа (сутрин, обяд и вечер) се пият по 75 мл.

Бирен сироп

  • Приготвяне:

Към половин литър обикновена бира се доавя една супена лъжица анасон – семе, два месести лимона, разрязани на по четири, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и 400 г небет шекер. Всичко това ври на водна баня 30 минути и като изстине се прецежда.

Как се  приема:

Два часа след ядене ( сутрин, обед и вечер ) се взема по 1 супена лъжица

Процедури

  • Вечер преди лягане:

Парна баня на главата с чай от лайка. засилена с 1 с. л. пчелен мед, с продължителност 5-10 минути.

Важни добавки

  • Да се яде като десерт 1 ябълка, опечена с едно зърно колкото жито чист бял тамян (  издълбава се семето на ябълката и  в кухината се поставя тамянът, запушва се с отрязания капак на ябълката и се опича)
  • При криза, придружена със силно закашляне, най-добре е на гърдите отпред и отзад да се поставят 2 торбички от тензух, напълнени с топла лапа от 8 с.л. прясно смлян синап, 8 с.л. готварска сол, 4 с.л. царевично брашно, хубаво разбъркани и поръсени с оцет, за да се получи влажна, но не мокра каша. Върху торбичките се обича фланелка. Компресът се държи докато кризата отмине.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара