Увисналата кожа е може би един от най-неприятните и трудни за преодоляване проблеми, с които можем да се сблъскаме по пътя си към мечтаното тяло.

И за съжаление, аз съм го изпитал от първо лице, тъй като ми се наложи да премина по дългия и мъчителен път на отслабване и справяне с останалата излишна кожа.

Затова реших да напиша тази статия, за да споделя моя личен опит и да дам най-добрите си съвети. Смятам, че статията ще бъде полезна основно на два типа хора:

  • На тези, които са отслабвали продължително време, но освен мазнините са загубили и много мускулна маса или просто са „надарени“ с нееластична кожа и сега трябва да се справят с нейното увисване (тук целта е преодоляване на вече съществуващ проблем).
  • На тези, които тепърва започват да се борят с излишното тегло и свалянето на голям процент подкожни мазнини (тук целта е да се предотврати появата на проблема с избягване на често срещаните грешки).

Ако намираш себе си в някой от тези два примера – тази статия е за теб! Ето какво трябва да направиш:

Първо се увери, че наистина става въпрос за увиснала кожа!

Често ми пишат хора, за да ме питат как да се справят с излишната кожа. И след като ги разпитам, всъщност се оказва, че изобщо нямат този проблем. В повечето случаи става въпрос за още излишни мазнини, които трябва да бъдат изгорени, за да изглежда тялото стегнато и здраво. И мисля, че знам откъде идва това объркване.

Всеки, който някога се е опитвал да отслабне и да се изчисти, се е сблъсквал с упоритите мазнини. Тъй като съм отделил цяла статия за тях, ще ги спомена тук накратко – това са мазнини с различна структура от останалите в тялото, което ги прави по-трудни за изгаряне. Те са едни от последните, с които ще се разделиш в процеса на отслабване.

Ако вече месеци наред спазваш хранителен и тренировъчен режим и си постигнал значителен напредък, най-вероятно ти остава да се справиш именно с тях. Може би виждаш, че определен участък около талията, ханша или бедрата все още е отпуснат и безформен, и решаваш, че става въпрос за излишна кожа.

И понякога наистина е така… Но в повечето случаи всъщност се иска само още малко търпение и доизгаряне на тези последни инатливи мазнинки.

Как обаче да разбереш дали при теб става въпрос за излишни мазнини или наистина проблемът е увиснала кожа?

Често отговорът на този въпрос е просто да се ощипеш… Хвани част от проблемния участък с пръсти и стисни – ако прихванатата тъкан е по-дебела от 0.5-1 см, най-вероятно става въпрос за малко излишни мазнини за доизчистване.

Разбира се, едното не изключва другото – има вероятност да става въпрос за комбинация и от излишна кожа, и от излишни мазнини. Но докато не изчистиш тялото си достатъчно, няма как да си сигурен.

Затова преди да се засилиш към операционната или към „магическите мазила“ за справяне с излишната кожа, увери се че си изчистил тялото си достатъчно добре.

За да дам конкретен ориентир – при мъжете целта трябва да е поне 10-15% подкожни мазнини, а при жените – 17-21%. Можеш да изчислиш приблизителния си процент подкожни мазнини още сега, като използваш онлайн калкулатора.

Ако си стигнал до такъв процент и все още имаш проблем с увисналата кожа, вече можеш да предприемеш по-сериозните мерки, описани надолу в статията.

Забележка: Не е нужно да поддържаш толкова нисък процент подкожни мазнини през цялото време. Това дори не винаги е здравословно (особено при дамите). Става въпрос за временно достигане на изчистено състояние, за да се увериш, че проблемът наистина е увиснала кожа, а не упорити мазнини.

Отслабвай умерено и здравословно – не изпадай в крайности!

За съжаление, все още много хора живеят с убеждението, че отслабването става с адски лишения, глад и безкрайно кардио без нужда от силови тренировки. Само ако знаеха колко грешат…

Ако отслабваш по този начин, изтощаваш тялото си и то се насочва към най-достъпните източници на енергия, сред които е и мускулната тъкан. С няколко думи – тялото ти се самоизяжда и освен мазнини, се изгарят и значително количество мускули.

Но може би се питаш какво общо има това с увисналата кожа? Кожата се оформя от това, което стои под нея. И когато след 1 месец отшелнически глад изгориш мускулите, оформяли кожата ти до този момент, тя остава без вътрешна упора и няма друг избор, освен да увисне безформено надолу…

Това води до т. нар. „skinny-fat“ фигура – слабо, но отпуснато и безформено тяло. Сигурен съм, че не искаш да изглеждаш като торба от кожа и кокали!

Затова ако целта ти е не само да отслабнеш, но и да избегнеш увисналата кожа и да изглеждаш добре, заложи както на балансиран хранителен режим, така и на комбинация от редовни силови и кардио тренировки.

Хранителният режим с умерен калориен дефицит ще ти осигури желаното отслабване, като в същото време ще доставя на тялото достатъчно хранителни вещества, за да бъде здраво и жизнено.

Силовите тренировки допълнително ще подпомогнат изгарянето на мазнините, но и ще стимулират оформянето и развитието на мускулатурата, която да запълни мястото на изгорените подкожни мазнини. Така тялото ще се оформи и кожата ще остане изпъната.

А ако вече си отслабнал по неправилния начин и се опитваш да се справиш с увисналата впоследствие кожа – винаги можеш да започнеш със силовите тренировки и да възстановиш изгубената мускулна маса.

Подробна информация за правилното изготвяне на своя хранителен режим и подходящите тренировки, които да работят в комбинация с него, можеш да намериш в моята статия за пирамидата на отслабването.

Няколко съвета как да подобриш еластичността на кожата си

Здравето и видът на кожата не зависят само от това, което стои отдолу, а и от начина, по който се грижим за нея и я подхранваме. Затова искам да обърна внимание и на този аспект от темата.

Някои хора са генетично надарени с красива, здрава и еластична кожа, а други (като мен) не са такива късметлии. Но каквито и да са генетичните ти заложби, винаги е добре да се грижиш за кожата си, защото след определена възраст загубата на еластичност е неизбежна. Ето няколко съвета как можеш да забавиш този процес:

  • Набавяй си достатъчно протеин

Няма да изпадам в подробности и хвалби на протеина. Ясно е, че той има различни ползи за тялото. Ще се фокусирам единствено върху ползите за кожата.

Изследванията, проучващи взаимодействието между приема на протеин и здравето на кожата показват, че редовният прием води до подобрение на еластичността и хидратацията.

Освен това, белтъчините стимулират и покачването на мускулна маса, за която вече установихме, че помага в предотвратяването на увисналата кожата.

Два много важни за кожата протеина са колаген и еластин. Небалансираният начин на хранене може да доведе до техния недостиг в тялото.

Колагенът е най-разпространеният белтък в тялото, съставляващ кожата, хрущялите и сухожилията. Влакнестата му структура осигурява здравината и еластичността на кожата. Повече за колагена и неговия производен продукт – желатин, може да научиш в тази статия.

Еластинът е друг протеин, изграждащ еластичните нишки в съединителната тъкан и така осигурява на кожата, кръвоносните съдове и някои други структури в тялото еластичност.

За съжаление, в днешно време е трудно да си набавим колаген и еластин в оптимални количества само от храната, затова често се налага техният прием да е под формата на хранителна добавка.

И докато сме на темата добавки, бързо ще вмъкна и рибеното масло (омега-3). Наред с купищата си други полезни качества, то има и доказано благоприятно действие върху здравето на кожата.

  • Ако пушиш, кажи „довиждане“ на цигарите

Предполагам няма нужда да го казвам, но все пак – цигарите са вредни за здравето! А вредата им засяга и кожата.

Според изследване от 2010, тютюнопушенето значително съкращава живота на кожните клетки, като резултатът е състаряване на кожата, влошена еластичност и нежелана пигментация (петна и линии) по нея. В някои случаи кожата изглежда с до 10 години по-стара.

Но добрата новина е, че след по-малко от година без цигари, вероятността за пълна регенерация е доста висока. Така че никога не е късно да откажеш цигарите!

  • Хидратирай се достатъчно добре

Както всички други клетъчни структури, кожата също се нуждае от вода, за да функционират клетките й пълноценно.

Оптималният прием на течности подобрява плътността на кожата и ограничава трансепидермалната загуба на вода от тялото, като по този начин подобрява и хидратацията на кожата.

  • А какво да правиш, ако абсолютно нищо не помага с увисналата кожа?

Ако си изтеглил късата клечка и въпреки здравословното и умерено отслабване, въпреки редовните силови тренировки и въпреки всички усилия, които си положил, увисналата кожа не се маха (което обикновено се случва при сваляне на много килограми), последната спирка е операционната зала…

Дотам се наложи да стигна и аз, защото въпреки нечовешките усилия, не успях да прибера увисналата кожа в областта на корема. Причината е, че при мен отслабването беше сериозно (над 30 кг), а и тогава все още бях начинаещ, учех се в движение и допуснах почти всички възможни грешки… Ако ти е интересно, може да прочетеш историята ми тук.

Разбира се, не е нужно да се стига до операция и в твоя случай. Обърни внимание на тялото си отрано и вземи всички нужни превантивни мерки, за да избегнеш този проблем. Шансът да се наложи да се оперираш, ще намалее значително.

В заключение…

Изводът, до който стигнах, преминавайки по този път, е, че наистина е по-добре да направиш всичко възможно, за да предотвратиш проблема с увисналата кожа, вместо да се налага да се справяш с него впоследствие. Защото това начинание може да се окаже доста трудно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара