Стотици млади таланти подадоха своите кандидатури в конкурса за Национална стипендия „С усилия към звездите“

Младежите кандидидатстват в петте области на изкуството – визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. В конкурса се включиха певци, инструменталисти, диригенти, поети, писатели, фотографи, аниматори, художници, танцьори от цялата страна. Най-много са кандидат-стипендиантите в областите „музика“ и „литература“, а най-младият участник е осем-годишна музикална изпълнителка от София.

До края на месец октомври експертна комисия ще оценява постъпилите кандидатури, а най-ярките  участници ще бъдат поканени за финално одобрение от  журито и менторите, по време на което ще могат да покажат допълнителни умения. Избраните петима стипендианти ще бъдат обявени на 31 октомври от 11:00 ч. на специално събитие в Литературен клуб „Перото“.

Спечелилите стипендианти ще получат подкрепа при реализацията на тяхна творческа, образователна или друга инициатива, която да подпомогне последващите им стъпки за растеж и развитие в избраната от тях област и жанр. Стипендията ще осигури финансова подкрепа за осъществяването на личния им проект и менторски съвети от изключителните личности и свободни артисти – Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

Национална стипендия „С усилия към звездите“ е учредена от  Фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП по идея на оперната певица Ина Кънчева с основната идея да поощрява кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчиво развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара