Поне два пъти седмично всеки стопанин на килограми над нормата ( и особено жените ) се зарича да обуздае апетита си. И се заклева във вечна любов към спорта. Това не е предположение, а реална статистика. Представете си своя организъм, на който от време на време му замахват заканително пръст, че ей сега ще види той и ще му спрат храната. Вие какво бихте направили, ако два пъти седмично някой ви заплашва с наказание? Тялото не умее да мисли, но и на него са му ясни някои неща.

Колкото по-често кроите страшни планове, толкова повече адреналин се отделя. Пулсът се учестява, тялото се противи на задаващото се насилие и отказва да се подчини. А гузната съвест продължава да ви гризе: „трябва да отслабнеш, трябва да отслабнеш, време е да отслабнеш…“

Изпитателен срок

Дааа, от последните 10 години, през които събирахте сили да дойде денят X – денят, от който започва Голямата Промяна, ви бяха достатъчни само шест месеца – шест месеца воля, разумна диета и спорт. И отдавна да сте забравили за тях.  Шест месеца е оптималният срок, през който, ако се съчетае нискокалорийна диета (800-1500  Ккал/дневно) с умерено спортуване, ще изчезнат от 9 до 14 килограма от теглото, категорични са специалисти ендокринолози. През този  период вие губите предимно складирана мастна тъкан, а заедно с нея значително редуцирате и рисковете от високо кръвно, диабет, атеросклероза, инсулт, инфаркт. Не се заблуждавайте – колкото повече отлагате, толкова по-лошо става. Неуспешните опити да свалите излишните килограми се множат, укорите от страна на вътрешния ви глас – също. Намаляват единствено шансовете да отслабнете.

Какво да направите?

Не отлагайте повече! Сега или никога!

  • Първата стъпка  е да признаете: имам проблем.

Не сте единствени. Според статистиката почти половиата от българите. Бъдете докрай откровени пред себе си: затлъстяването е хронична болест, а успехът на лечението изисква усилия цял живот.

  • Втората стъпка е стратегия за постигано па успеха

Тя се базира на „светата троица“ диета-спорт-медикамеит. Следват кратки, но съдържателни указания по прилагането на триадата. Имайте предвид, че всяко отклонение от инструкциите ви връща е изходна позиция.

Диета

Никакви самодейности и още повече – НИКАКЪВ ГЛАД.  Гладът не просто ви превръща в безмоторен чарк от махалото йо-йо (напред-назад с килограмите или надолу-нагоре, ако предпочитате). Гладът разрушава! В медицинската литература има достатъчно описани смъртни случаи от сърдечни аритмии и загуба на мускулна маса вследствие на гладуването. В същото време има и достатъчно специалисти ( ендокринолози и диетолози ), които да ви съставят грамотна и безопасна нискокалорична диета. От вас се иска само да ги слушате и да изпълнявате.

Спорт

Тук сте в омагьосания кръг „колкото повече килограми, толкова по-малко движение“. Но и от него има изход: постоянство, търпение и упоритост. Започва се с ходене всеки ден поне по половин час и лека десетминутна гимнастика. Постепенно втората част от вашия спорт, който не само гори мазнините, но и ще ви помогне впоследствие да запазите трайно резултата, се увеличава до 30-40 минути от 3 до 5 пъти седмично.

Лекарства

Те са много, но и опасенията от ефекта им също са доста. А и разочарования сигурно не липсват. Трябва внимателно да се консултирате кои са подходящи за вас. Може да потърсите помощ и от хомеопатията.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара