Детската кожа е един от най-важните диагностични признаци за всеки лекар. Научете се и вие да разгадавате какво ви говори тя.

Домашен преглед

Независимо дали все още вие къпете детето, или то вече е достатъчно самостоятелно да влиза само в банята, винаги оглеждайте внимателно телцето му.

Обръщайте внимание на:

  • цвят
  • температура
  • влажност
  • наличие на обриви
  • пъпки
  • увредени, загрубели участъци
  • отоци и синини

Това ще помогне и на вас, и на лекаря навреме и правилно да постави диагноза. Но не се опитвайте сами да лекувате. Обриви с различни придружаващи симптоми толкова много се различават при всеки отделен индивид, че могат да затруднят дори и опитен специалист. За да се ориентирате правилно при домашния преглед на детската кожа, ще ви помогнем с кратки описания на най-често срещаните състояния.

Обриви и пъпки

Плоски розови петна, които се появяват първо зад ушите и се разпространяват надолу по тялото. Три-четири дни преди това детето има повишена температура и простудни симптоми – МОРБИЛИ.

Плоски, розови петна, които бързо се разпространяват по цялото тяло. Температурата е леко повишена или нормална, подуват се лимфните възли на тила – РУБЕОЛА.

Появяват се отделни пъпки с малки мехурчета, които се пукат и се покриват с тънка коричка. Характерен признак е излизането им на групи и в окосмените части – ВАРИЦЕЛА.

Кожата се зачервява и прилича на шкурка. Обривът започва по гърба, в слабините и подмишниците. Предшестван е от зачервено гърло, главоболие, повишена температура – СКАРЛАТИНА.

Групи от малки кафяворозови пъпки, някои от които с мехурчета, които първо излизат по раменете и врата. Засягат най-често бебета и малки деца в началото на горещините – ПОТНИЦА.

Петна от зачервена, груба кожа, които в началото се появяват и изчезват. При по-тежки форми кожата се лющи, сърби и се покрива с корички. При бебета отначало се появяват по лицето, а след навършването на годинка – и по тялото (най-често в гънките зад коленете и по лактите) – ЕКЗЕМА.

Релефни червени кабари, бледи в средата и неравномерно разпръснати по цялото тяло. Появяват се и изчезват, причиняват сърбежи. Може да ги провокират храни, лекарства или инфекциозно заболяване – КОПРИВНА ТРЕСКА.

Групички от пъпки, покрити с корички и множество следи от чесане по горната част на ръцете, по китките, около гениталиите, по корема – КРАСТА. Болестта е заразна и се нуждае от специализирано лечение.

Струпеи или жълтокафяви корички, най-често на лицето – ИМПЕТИГО. Болестта е заразна и за околните, затова прегледът и лечението от специалист не трябва да се отлагат.

Пъпки, които се появяват и изчезват в кратък период от време – АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ. Постарайте се да проследите дали е свързана с храна, или е от някакво външно въздействие (аромати, химикали).

В други цветове

Цветът и реакцията на кожата към различни провокатори също може да подскаже заболявания.

Подкожни кръвоизливи и от най-дребното нараняване – необходимо е да се направи тест за проверка на скоростта на кръвосъсирване.

Блед тен на лицето и цялото тяло – добре е да се провери дали детето не страда от малокръвие. Синеещ цвят на кожата около устните, особено при физическо напрежение -трябва да се направи обстойно изследване за евентуално сърдечно заболяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара