Официалната премиера на новата книга на известната писателка Леа Коен се състоя на 27 юни 2022 г. в Еврейския културен дом. На представянето на “Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)” взеха участие авторката на книгата, председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” проф. Александър Оскар, главният редактор на вестник “Еврейски вести” Михайлина Павлова и управителят на издателство “Ентусиаст” Виктория Бисерова.

“Тази книга, издадена по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи, дава нов поглед върху спасението, защото то никога не е единичен акт”, сподели Виктория Бисерова. “Уверявам ви, че книгата, която е плод на 20-годишната изследователска работа на Леа Коен, ще заинтригува читателите със задълбочените проучвания на откритите от авторката нови факти и документи, публикувани в изданието“.

“Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)” проследява хронологията на съдбата на българските евреи по много лесен и достъпен начин”, сподели проф. Александър Оскар. “Книгата е от изключително значение за българското общество. Тя не е насочена само към членовете на еврейската общност, а към всички българи и дава възможност

да се осмили историята в нейната цялост“.

Проф. Александър Оскар обърна специално внимание на факта, че встъпителните думи в книгата са написани от Стюарт Ейзенстат, специален съветник на Антъни Блинкен по въпросите на Холокоста и председател на борда на Държавния музей на холокоста във Вашингтон.

“Бих определила тази книга “строга”, защото тя не се страхува да разбива митове, прави смели препратки към днешния ден и стига до заключения и изводи, които понякога стряскат със своята категоричност и правота”, заяви Михайлина Павлова.

Авторката на книгата Леа Коен разкри любопитни факти за процеса по проучване на фактите и подготовката на книгата. „Освен изследователска, работата по подобно издание е подобна на детективската. Огромният масив от информация в архивите и библиотеките разкрива различни сюжети, обстоятелства, а сред многото исторически връзки се извисяват именно фигурите на спасителите. За мен е много важно спасението, гоненията на българските евреи, а и всички събития от този период да бъдат отнесени към глобалната европейска история. Тя не бива да бъде разделяна”, сподели Леа Коен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара