Когато руснаците пристигат през 18 век, коренните жители на Аляска са там от хиляди години, през които разработват и усъвършенстват сложни начини за оцеляване и просперитет в най-суровите условия. Техните традиции и методи се предават от поколение на поколение и те успяват да запазят своите обичаи и уникален начин на живот непокътнати въпреки всичко. И все пак, постоянната опасност от изчезване остава.

Снимка:© 2022 NGC NETWORK US, LLC

Изправен срещу непрестанно  променящия се суров пейзаж на Аляска, непрекъснато намаляващият брой на коренните жители има само един изход да живее като предците си и да научи следващите поколения как да живеят по тези земи и да се възползват от благата им. Чисто новата документална поредица, „Първите жители на Аляска”, проследява избрани коренни жители, които

разчитат на древна мъдрост,

както и на техники за лов, строителство и оцеляване, за да осигурят просъществуването им през следващото хилядолетие. Това е празник на културата, традицията и невероятната сила на една вдъхновяваща група хора, които винаги успяват да намерят начин да изживеят още един ден.

Гледайте „Първите жители на Аляска“ по National Geographic от 14 юли 2022 г., всеки четвъртък, от 21:00 ч.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара