Нери Терзиева ни напусна внезапно на 2 юни тази година. Интервюто с нея е правено през октомври 2020 г. по повод проект, свързан със 75-годишнината на Жената днес.

Поклон и аподисменти, мила Нери!

Снимки: БУЛФОТО

Медиите и комуникациите имаха и вероятно все още имат своят чар и романтика. Какво те привлече към тях? Как реши да станеш журналист?

Все по-често си мисля, че този избор се дължи на провинциалната ми срамежливост. Избрах журналистиката, за да преодолея асеновградската си свенливост. С годините виждам, че тази лична цел все повече се отдалечава. Надали ще я постигна в този живот.

Снимка: Фейсбук

Светът на комуникациите е динамичен и конкурентен, често безжалостен и все по-злобен. Как се чувства една жена в подобна среда? Има ли типично женски черти и качества, които да й помогнат да оцелее и да я направят по-конкурентна и успешна като професионалист или мениджър в медиите и комуникациите?

Феминизмът далечен на моето сърце е. Да черпиш предимства от това, за което нямаш никаква заслуга – че си се родила жена – според мен не е честно. И все пак имам едно наум. Мадлин Олбрайт твърди, че за жените, които говорят против други жени, е отделено специално място в Ада. Тъй че внимавам.

Какво биха могли мъжете да научат от жените в света на медиите и бизнеса?

Само едно – да се поставят на мястото на човека отсреща. Часовникът на мъжете тиктака по-бързо от женския – те нямат време да правят това.

Има един стих от песен на Лили Иванова – този свят е жена и морето е нейна стихия. Телевизията мъж или жена е?

Според моя гуру Маршал Маклуън, телевизията е студена медия и преди тя да те разпознае и възпроизведе вярно, трябва да я стоплиш със съучастие. Сам да се превърнеш в екран. В този смисъл телевизията май е жена.

Живееш в Пловдив – градът, в който много култури, етноси и религии се срещат и вярвам допълват. Можем ли да кажем, че българката е всъщност една пловдивчанка, взела най-хубавото от тези култури? Ако си съгласна с това, как изглежда идеалният образ на тази пловдивчанка?

Трябва да се замисля по този въпрос. И времето е сега, когато заради коронавируса съм си в Пловдив и работя от вкъщи, след 30 години труд в столицата и всекидневно лашкане по магистрала „Тракия“. За жалост, Градът, 8 хиляди години непрекъснато жив и населен от тъй различни хора, вече не е тъй толерантен, какъвто го помня. И все пак, от гледната точка на 80-те хиляди семейства, които живеем в града-спалня, комплекс „Тракия“, жената си е на мястото, по-красива е и по-силна отпреди и върти този малък свят на пръста си. С една уговорка – тя също си има своя център и това е мъжът й.

Ти конкретно с какво от постигнатото от теб най-много се гордееш?

Ох. Животът ми е рой недовършени неща. Ще е клише, но ще кажа – внуците ми са всекидневната моя гордост.

Как преодоляваш трудностите?

Само с характер и с чувството за евентуален срам – „да не се изложим“.

Какво те вдъхновява най-много?

Усилието да помогна някому. Децата. Изгревът и залезът.

Какво е мястото на семейството в твоя живот?

Те са центърът на тежестта ми. Причината и смисълът. Идвам от градче, в което една от важните поговорки за мъжа е: „Краката му да измиеш и водата да изпиеш“, хахаха.

Кажи ми за твое любимо място, любима дестинация или кът, любимо ястие, любима музика или книга, картина, които най-добре биха показали какъв човек си?

Това е въпрос като от Шишмановата анкета. Най-добре ме характеризират моите референтни групи – съучениците ми, състудентите и студентите ми, приятелите и колегите. Да са ми живи и здрави!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара