Не е случайност, че лъжата е от женски род. Представителките на прекрасния пол лъжат по-често, по-талантливо и много по-изкусно от мъжете. При това мнозинството от дамите (80%) вярват в спасителната мисия на лъжата: т.е. готови са да премълчават или преиначават, за да опазят събеседника си (или себе си) от излишни преживявания и въпроси. Всичко това няма нищо общо със сексизма. До този извод стигна преди години и  американската писателка Сюзан Шапиро Бараш, която проведе online анкета с 500 жени в рамките на авторския си проект „Малката бяла лъжа, големите тъмни тайни”.

toi & tq 1

Истината за неистините

Благодарение именно на това проучване Сюзан Бараш установява няколко точни и много любопитни факта: 75% от жените лъжат на работа, за да запазят позициите си; 50% не казват истината, когато им се наложи да отговорят на въпроса „Колко деца искате да имате?”; 75% укриват умело и продължително от половинките си сумите, които харчат с широки пръсти по време на шопинг; 60% от дамите признават, че консумират и физическата форма на лъжата – изневярата.

Някои психолози потвърждават цифрите и коментират: “Всичко това е съвсем вярно. Само че има и едно “но”: лъжата е генетично заложена у жените. Те са склонни да прибягват до нея в името на това да съхранят спокойствието и баланса. Нежният пол действително трябва да полага много повече усилия, за да поддържа равновесието в службата или в семейството си. А тези цели оправдават всички средства, включително и лъжата.” “Да, но често се срещат и жени, които злоупотребя- ват с лъжата”, опонират ортодоксално настроените анализатори на човешката душа.

Нищо човешко не й е чуждо…

Пикантен нюанс към вечното подозрение за лъжливата женска природа добавят сексолозите. Според тях жените в много по-голяма степен проявяват склонност да лъжат за сексуалния си живот в сравнение с мъжете. Това важи с особена сила за количеството сексуални партньори.

Специалисти провели експеримент с 200 неомъжени момичета на възраст от 18 до 25 години. Всички трябвало да отговорят само на един въпрос: колко сексуални партньори са имали до момента на анкетата. Детайлът, който превръща обикновеното запитване в интрига, е разделянето на участничките на три групи: първата – с гарантирана анонимност, втората – с представяне на всяка участничка с име и фамилия, а третата преживяла най-тежкото изпитание, защото била проверявана с детектор на лъжата.

Дамите от анонимната група посочили средно по 3-ма партньори, тези, които се подписвали – средно по двама. Най-високи били показателите на участничките, преминали през детектора на лъжата – 4,4 партньори.

Резултатите ясно свидетелстват, че жените са склонни да забулват в тайна сексуалното си поведение и да послъгват с бройката надолу, когато стане дума за интимните им връзки. Мъжете пък в това отношение са изцяло на другия бряг – почти винаги преувеличават количеството на сексуалните си партньорки. Но това не е единственият повод за лъжа при силния пол.

Кога мъжкото „да” значи „не”

На кои въпроси мъжете най-често се осмеляват да отговорят с лъжа? Основните крайъгълни камъни на мъжките сплетни също били открити чрез интернет допитване. И ето какво показват резултатите:

– повечето мъже най-често лъжат, когато са принудени да говорят за външния вид на избраницата си (и за дрехите й!)

– 88% от жените разчитат да чуят истината в критична ситуация, но над 50% от мъжете при такива обстоятелства лъжат, без да им мигне окото

– особено наситената с неистини, небивалици и скалъпени истории възраст при силния пол е от 18 до 24 години. Но когато надхвърлят 60-те, ги обзема библейска правдивост и откровеност

– следваща в класацията на мъжките лъжи е псевдоистината колко много работят и колко е тежка работата им.

Често в тази категория може да се отнесе и преувеличаването на парите, които печелят. И един интересен детайл, лъснал в хода на запитването: когато мъжът се кълне, че сексът с бившата е бил ужасен, той лъже! Ако каже, че всичко е било направо невероятно, пак лъже! Просто защото за мъжете сексът е приятно допълнение към живота.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара