3драво вкопчени един в друг, във всяка жена живеят две полярни емоции – майчинският инстинкт и страхът от бременността и раждането. Този страх, отчасти митичен, се опитва да стои близо до реални и общоизвестни факти. Но в повечето случаи ги преувеличава и преиначава.

Страх от болка

Появява сс много рано, когато за бременност и още повече за раждане изобщо и дума не може да става. Уви, сред първите сведения на момиченцето за света на възрастните присъства и тайнствената информация, че раждането е една голяма мъка. Тази почти напълно непонятна за детския ум информация звучи авторитетно и внушително, а впоследствие се загнездва в ирационалните дълбини на подсъзнанието.

Никой и никога не ни е принуждавал да живеем в болка. И ние не се боим от това. Напротив, още от раждането търпим най-различни неприятни изживявания и ги възприемаме като естествена част от живота ни. Например, когато ни вадят зъб, мълчим и търпим, макар и прекрасно да знаем, че в крайна сметка нищо не печелим, а губим. Което не може да сс каже за раждането.

За да развенчаем окончателно този страх, достатъчно е напомнянето, че живеем в XXI век, където обезболяването чрез различни видове анестезии е напълно нормално. А напоследък то дори се смята за отживелица. Доста жени съзнателно отказват външна намеса в естествения процес на появата на детето на бял свят.

Фигурата е в опасност!

Естествено, нито една нормална жена няма’да приеме доброволно да загуби привлекателния си вид. Но кой ви е казал, че това трябва да се случи?

Редовно спортуване до забременяването, всеки ден специални упражнения по време на бременността и след нея не само поддържат формата, но и се отразяват чудесно на емоциите и психиката. Да се чувстваш уверена и да усещаш, че държиш контрола над промените със собственото ти тяло, е много важно не само за бъдещата майка, но и за бебето.

Страх от вълчия апетит

Вместо да се плашите, замислете се над мъдростта на природата. За да не ви безпокои напразно, по време на бременността апетитът приема функцията на грижовна медицинска сестра, която има задължението да следи на вашето бъдещо бебе да не му липсва нито едно ценно и жизненоважно вещество.

В никакъв случай не ограничавайте разнообразието от хранителни продукти. Просто се откажете от висококалоричните блюда. След раждането вашият апетит благополучно ще се върне към предишния си ритъм, а вие с помощта на физическите упражнения – към предишния размер дрехи.

А ако се окажа лоша майка?

Познат ли ви е този страх? Психолозите успокояват: подобни съмнения са сигурен признак, че такава опасност не ви застрашава. Напротив, този въпрос означава, че вие имате много силно развито чувство за отговорност и искате да станете майка – при това супермайка. Спокойно, никак не е трудно!

Помнете, че при всички случаи ще ви е много по-лесно, отколкото на вашето бъдещо дете. А на него му предстоят наистина велики дела – да се научи да съществува отделно от вас и да се справя с огромно количество проблеми: да суче, за да оцелее, да дъвче, за да наддава, да проходи и проговори и т. н. Водено от инстинктите си, то ще се справи успешно с всичко. А вие ще забравите стотиците измислени въпроси в момента, в който малкото същество се озове за първи път в прегръдката ви. Майчинският инстинкт и мъдрата природа ще ви подскажат какво и как трябва да се прави. А ако в добавка се опрете на здравия разум и своята интуиция, ако се вслушвате по-често в съветите на опитни приятелки и си почивате по-често, всичко ще е наред.

Край на домашния ред и чистота

Слуховете за малките терминаторчета са силно преувеличени. Кърмачето по никакъв начин не застрашава реда и чистотата вкъщи, защото е абсолютно зависимо от вас, а постоянното му местопребиваване е или легълцето му, или ръцете на родителите.

Е, когато настъпи дългоочакваният момент и младенецът направи първите си крачки, вие вече ще бъдете майка със стаж и с нетрепваща ръка ще преместите чупливите предмети и скъпата апаратура от долната на горната полица.

Страх от умора и недоспиване

Наистина кърмачетата имат навика да си искат порцията мляко на всеки три часа. А пък младите майки на този етап от живота си най-много ценят възможността да си поспят добре. Но нощните бдения край люлката лесно могат да бъдат компенсирани с отдих през деня. Живеем във века на памперсите! Дори не можете да си представите колко време спестявате от пране, простиране и гладене.

Кърменето е най-добрият начин да приспите вашето бебе. Възползвайте се и вие от затишието. Денем имате само две важни задачи:

  • да сменяте пеленките и да го храните. Освен това страхът от недоспиване е силно преувеличен
  • не забравяйте, че организмът притежава удивителната способност да се адаптира към най-различни условия. Просто планирането на достатъчно време за отдих всеки ден е важно за доброто ви самочувствие и настроение – длъжни сте да го помните не само вие, но и вашите близки. И тогава няма да имате никакви грижи!

Полезен съвет

Ако вашето бебе се роди през студените есенни или зимни месеци, наложете си да отделяте всеки ден 20 минути вкъщи за гимнастика след раждане. Ако родите през пролетта или лятото, не жалете пари за стабилна, но лека количка, с която можете да съчетаете разходката на вашето съкровище в парка с леко бягане. Докато то диша чист въздух, вие ще топите излишни килограми.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара