Стрес е да имаш прекалено много задачи и задължения, недостатъчно време и енергия за тяхното изпълнение. Очевидно, не можем да увеличим часовете в денонощието, за да имаме повече време за всичко, но можем да увеличим жизнeната си енергия. Нека да видим как:

Качествено хранене

Храненето е жизненоважно за баланса на енергия в нашето тяло.

Хранете се нито прекалено много, нито прекалено малко. Избирайте храни, богати на желязо, калций, цинк, магнезий и витамини. Когато имате възможност, приготвяйте храната си сами, и нека тя да бъде лесно усвоима от организма.

Правилно количество сън

Оптималното количество сън, което ни е нужно да поддържаме високи нива на енергия е между 6 и 8 часа.

Дихателни техники

Дихателните техники са по-малко известен, но много ключов източник на енергия.

Редовните дихателни практики като Пранаяма, са ефективен начин за повишаване на енергията ни.

Медитация

Медитацията е процес, при който човек се отпуска съзнателно, непрестанният поток от мисли затихва и тялото и умът преживяват много дълбок покой – по-дълбок и от най-дълбокия сън. Учени са установили, че по време на медитация сивото вещество в мозъка се увеличава, т.е. медитацията регенерира мозъка ни, който иначе след 30-тата година, за съжаление, дегенерира.

Осъзнатата медитация има голямо влияние върху психичното ни здраве в положителен аспект. Изключителна полза можем да наблюдаваме и върху подрастващите, които в наши дни са подложени на множество стресиращи фактори, които водят до тревожност и депресия. Медитацията не е заместител на останалите средства за помощ при психични диагнози, но със сигурност подпомага тяхното действие.

Неслучайно над 80% от топ мениджмънта на най-големите компании медитира, за да се справи с напрежението и стреса, и за да поддържа ума си във форма. Но истината е, че всеки има нужда от това в днешното свръх динамично ежедневие.

Няколко минутки медитация всеки ден могат да намалят всички видове стрес. Около 15-20 минути, прекарани в медитация сутрин и вечер значително подобряват емоционалното ни състояние и баланс. Медитацията ни помага още да се обърнем към вътрешния си свят – източникът на мир, щастие и любов.

Най-добрият начин да получим техники и инструкции от първо лице, е като посетим курс от експерт в областта на медитацията, който е посветил живота си на нея и на духовните знания и практики за вътрешен баланс.

Съвсем скоро имаме щастието да приветстваме един от най-уважаваните и признати хора в света в сферата на йога и медитация – Шри Шри Рави Шанкар. Той пристига в България за единствен по рода си Мастърклас по медитация – “Разкриване на безкрайността”, подходящ дори и за начинаещи. Събитието ще се проведе в рамките на два дни на 28 и 29 януари от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.

През последните 38 години Шри Шри Рави Шанкар пътува и преподава семинари по цял свят. Основаните от него международни организации (сред които най-известни са “Изкуството да живееш” / The Art of Living и “Международната асоциация за човешки ценности” / The International Association for Human Values) са докоснали и променили живота на над 370 милиона души в 156 страни, както в сферата на йога, така и чрез хуманитарни и социални проекти. Един от най-големите и дългосрочни проекти е за 700 безплатни училища (www.artoflivingschools.org) в неразвити райони на Индия, даващи възможност за образование на над 70 000 деца всяка година.

По време на събитието Шри Шри Рави Шанкар ще преподаде няколко ценни техники от един от най-древните ведически текстове – “Вигян Байрав”, съдържащ 112 различни начина или техники за медитация.

В днешно време малко хора биха могли да разшифроват и разкодират древния текст “Вигян Байрав”, а още по-малко и да преподадат техники от него. Затова и Шри Шри Рави Шанкар след дълги години разработване на въздействащи програми за личностно развитие, решава да разкрие няколко от най-ефикасните техники от този древен текст, който само чрез правилно преподаване от учител може да отвори вратите към дълбока медитация.

По време на “Разкриване на безкрайността” участниците научават полезни и практични техники за медитация, древна мъдрост за същността на съществуването в лека, непринудена и приятна атмосфера. И не на последно място, имат възможност да медитират заедно със самия Шри Шри Рави Шанкар, зареждайки се с положителни емоции и ентусиазъм в едно изключително трансформиращо преживяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара