През последните години българите пътуват все повече със самолет, без значение дали по работа, на екскурзия или почивка. Пътувахме ли повече и през 2019 г., кои бяха най-посещаваните дестинации и поевтиняха ли самолетните билети, анализират експертите от онлайн туристическа агенция eSky.

И тази година агенцията отчита значителен ръст от 10% на резервациите на полети. Стабилност се наблюдава и при покупката на туристически застраховки, като близо 35% от всички пътувания със самолет са имали такава. Наблюдава се значителен ръст на продажбите през мобилно устройство – общо 45% от всички резервации или с 25% повече от 2018 г., което говори за все по-бурно развитие на технологиите в туризма и у нас.

Топ 3 на най-посещаваните държави от България през годината са били Германия (16.6%), Великобритания (14.7%) и Италия (10.4%). След тях се нареждат Испания, Нидерландия, Франция, Гърция, Белгия, Австрия и Кипър. Вътрешните полети заемат 18% от общия брой резервации.

Средната цена на самолетните билети е била 113 евро или със 7 евро по-ниска от 2018 г.

Сред дестинациите, фаворит е Лондон – градът, който традиционно е най-посещаван, както по работа, така и по празниците, и тази година се откроява с цели 14.2% от всички пътувания. Средната цена на билетите до Лондон е била 94 евро. Топ 5 на най-посещаваните градове се допълва от Милано, Франкфурт, Брюксел и Берлин.

Дестинацията с най-значително поевтиняване на билетите през 2019 г. е Виена – средно с 50 евро по-евтини билети в сравнение с 2018 г. Според експертите, една от основните причини е навлизането на нова нискобюджетна авиокомпания, оперираща по маршрута София–Виена.

Понижение в цените бележат още Париж – средно с 37 евро по-евтино през 2019 г, Копенхаген – с 18 евро, Хамбург – с 11 евро, Барселона – с 10 евро и др.

Значителен ръст от близо 35% се наблюдава и при междуконтиненталните полети, като сред най-посещаваните дестинации са били ОАЕ, Тайланд и Индонезия. Най-скъпият закупен самолетен билет в икономична класа е бил до Уагадугу, Буркина Фасо, на стойност 1629 евро.

Сред темите, които най-често са вълнували пътуващите със самолет през 2019 г., са били въпроси, свързани с багажа, превоза на цигари и домашни любимци в самолета.

На база хиляди оценки от потребители на eSky, най-високо оцененото българско летище е Варна с оценка 4.2 от общо 5 точки. Сред летищата с най-висок рейтинг по света са Dubai World Central, новото летище в Истанбул, Клонтен в Цюрих, както и летищата във Виена, Амстердам и Мюнхен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара