„…а пък и като погледнеш и физиономиите им, не знаеш какво да мислиш: във всеки случай, аз при пръв поглед не бях в състояние да реша тия групи моми, които срещнахме в парка, почтени момичета ли са или от „онези моми“.”

Алеко Константинов, „До Чикаго и назад“

donald-trump-1276068_960_720

Замисляли ли сте се скоро за „езика на тялото“, и какво точно представлява, освен името на деветия музикален албум на Кайли Миноуг? Тялото и неговите движения и позиции при общуване са важна част от комуникацията между хората – специалистите твърдят, че те ни дават много повече информация от думите, които ежеминутно изричаме. Един от изследователите на невербалната комуникация Албърт Мерабиън твърди, че цялостната комуникация е едва 7% вербална и 97% невербална. Плашещо, нали? Излиза, че в крайна сметка специалистите биха могли да „прочетат“ мислите ни, следейки нашите жестове докато говорим, или с други думи „какво казваш“  е много по-маловажно от „как го казваш“. По-късно Алън Пииз въвежда така наречените жестови снопове, чиято идея е, че за поведението на човек не бива да се съди само по един от неговите жестове, а по определена комбинация от такива. Например почесването по лицето може да означава безкрайно много неща – от притеснение или интерес до кожен проблем или ухапване от насекомо.

Истината е, че всеки би могъл да се научи да разчита езика на тялото. Това знание не просто ще ни направи по-добри в общуването, но и ще ни помогне да научим много повече за хората около нас и начина им на мислене. Опитайте се да си представите сега колко плюсове ще ви донесе това в бизнеса, а и в личния ви живот? В тази статия ще се опитаме да ви дадем основни насоки в разчитането на жестовете, които неминуемо правим ежедневно.

Ситуация №1: Впечатления при първа среща

Когато започваме да изучаваме езика на тялото, най-важната първа стъпка е да се научим да наблюдаваме хората около нас. Има няколко много важни момента, на които е необходимо да обърнем внимание и които ще загатнем тук, за да можем да си създадем впечатление за тези около нас. Започваме с няколко прости, но важни упражнения:-)

И така…

Представете си, че за първи път срещате някого – в работата или в компания…

 • За секунда се замислете какво усещане създава у вас този човек – на доверие, сила, симпатии или пък по някаква причина ви отблъсква без още дори да сте чули името му? На тази първа стъпка се доверете изцяло на интуицията си.
 • Влизане в помещението – нахлу ли в стаята или влезе незабележимо? При запознанство подава ли първи ръка или пък реагира по жеста на другия?
 • При водене на разговор – поддържа ли очен контакт или пък мести поглед от място на място, от човек на човек? Каква емоция подсказва лицето – спокойствие или напрежение? Задържа ли се дълго при една група или сменя събеседниците си често?

На този етап от срещата с нов човек бихте могли да установите по езика на тялото колко уверен е новодошлият. За да направите това, освен тези три подсказки е важно да наблюдавате:

 • Позицията на тялото – високо вдигнатите рамене и стабилната стойка са сигнал за увереност и обратното – прегърбеният гръб и отпуснатите рамена подсказват липса на такава и несигурност
 • Очен контакт – вече е всеизвестен факт, че дългият очен контакт придружен с едно спокойно и усмихнато лице подсказват сигурност, увереност и стабилност
 • Речеви способности – бавната и умерена реч тук застава срещу бързото и замъглено говорене. Колкото по-бавно и тихо говоря (но така, че хората да ме чуват все пак:-), толкова повече привличам вниманието на аудиторията.

BRITAIN-G8-SUMMIT

Ситуация №2: Кога ме лъжат

Сериозно ще се замисля дали да повярвам на човек, който твърди, че не иска да знае кога го лъжат. Искаме да знаем и няма нищо по-нормално от това. Съмненията относно лъжата във връзката и брака са се превърнали в основна пречка за двойките.

Според Алан Пийз типичен жестов сноп при лъжата е:

 • Докосване до носа или устата.
 • По-бързо или по-бавно говорене от обикновено (зависи от това дали сега измисля лъжата или е готова)
 • Намаляване на илюстраторските жестове.
 • Знаци, които означават „не знам“, когато казваш „аз съм сигурен, че …“ и в същото време си повдигаш рамото или повдигаш долната устна.

Важно е да уточним, че наличието на само един от посочените жестове не е достатъчен, за да сме сигурни в лъжата, но наличието на всичките 4 е основание да предполагаме скриване на истината. Много често попадаме в ситуация, в която питаме съвсем директно дали ни лъжат.

Ако и вие сте в такава ситуация много внимателно следете за отсрещната реакция – виновният би включил отбранителен режим – може да повиши тон, да ви прехвърли вина или демонстративно да приключи разговора често това е придружено от отмятане на главата или обръщане на тялото в страни от нас. Възможно е лъжецът несъзнателно да сложи книга, чаша или друг предмет между себе си и вас.

Collage of young business woman's different facial expressions

Вербалният език на лъжците

 • Често ще чуете, че използват нашите собствени думи, за да ни отговорят. Например вие питате „Ти ли изяде последното парче от пая“, в отговор ще чуете „Не, аз не изядох последното парче от пая“
 • Лъжците отбягват директен отказ – по-вероятно е да се опитат да заменят темата и да включат в разговора множество ненужни подробности в страни от темата.

Ако въпреки всички тези подсказки все още имате съмнения, че ви лъжат ви предлагам едно просто упражнение – драстично и бързо сменете темата на разговора и наблюдавайте реакцията. Ако ви лъжат събеседникът ви ще последва новата тема безотказно и видимо лицето и тялото му ще се отпуснат.

Да можеш да разбираш невербалната комуникация не е проста работа, но не е и невъзможно. Изискват се обаче умения и знания, които могат да бъдат заучени и упражнявани. Ако и вие искате да можете да общувате по-добре, да разбирате околните и да разчитате езика на тялото запишете се на нашия нов семинар, където не само ще научим скритите жестове, но и ще разберем що е то Поведенчески анализ, и как мога да го използвам в моя полза. Очакваме ви;).

За повече информация вижте линковете:

Facebook: https://www.facebook.com/events/1661001014211837/

http://www.analysingminds.com/event/анализирай-ме-обучение-по-поведенчес/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара