Къде е мястото на модата? Волтер е казал, „че е глупаво да тичаш след модата, но е смешно да изоставаш от нея“. Това ще рече да я използуваш разумно според нуждите си. Много млади хора считат, че модата е закон, който трябва да се спазва буквално. Нужно е да си съвременен, но не прекалено.

vintage-1499533_960_720

Човек се ползува от модата според начина на живот, средата, в която живее, и най-главното според физическите си данни. Височината, пълнотата, характерната конструкция, цветът на кожата, косата и очите, всичко има значение, а модата е толкова разнообразна, че дава възможност на всеки да се вмести в нея. Да можеш да откриеш коя прическа подхожда най-добре на овала на лицето или кой цвят го освежава или обогатява. Какъв силует ни подхожда най-добре, каква дължина и т. н.

В модата винаги съществуват няколко силуета,

които включват различните типове фигури. В цветовите гами, които предлагат модните колекции, винаги можем да изберем такива комбинации, които най-добре ще ни подхождат. Нужно е умение да се ползуваме от модата, но масово явление особено сред младежта е увлечението по „модното“, което за кратко време ги прави униформени.

Да вземем примера с дългите поли на разноцветни парчета — за едно лято те станаха униформа на тези, които наричаха себе си модни, независимо от различието в цветовото им решение. С този пример попадаме на още един проблем. Какво и кога? Дългите поли заляха плажовете, но те заляха и улиците на града. Нима може във всекидневието хората да не се затрудняват от дългата дреха? Животът и у нас, и по целия свят е наложил предимно практични облекла и това е прин¬ципът на цялата световна конфекция — облекла, удобни за носене и поддържане, с високи естетически качества. Тук вече идва умението от този тип дрехи

да създадем свой начин на обличане.

Как носим една дреха, колкото и обикновена да е тя, определя нашето външно „аз“. Как ще съчетаем отделните елементи, как и с какво ще ги допълним, това е лично отношение, а човек може да изглежда конфекционно дори и с дрехи, ушити по поръчка. Личният вкус е, който ще отличи един човек от друг.

Има и друго нещо. Ако сте успели във всичко, но не умеете да носите дрехите си, те няма да ви стоят. Има различни увлечения у младежите, които не рядко остават за цял живот. Някои девойки подражават на мъжете, други се държат като нежни дами от миналия век. Вярно е, че животът постави жената до мъжа във всички професии, но тя си остава жена.

Мъжкото държане не подхожда на женското облекло,

от друга страна пък дрехите не са вече така подчертано женствени. И друг въпрос. Всеки случай, за който се обличаме, диктува вида на облеклото, което трябва да носим. Ако денем сме в удобни панталони и движенията ни са динамични, вечер романтичната рокля например изисква по-умерени, по-плавни движения, за да подхождат на общата обстановка и настроение.

Трудно е всичко да се има пред вид, но  умението се възпитава постепенно – от детството до зрелостта. Ето защо често наблюдаваме парадокси при абитуриентите. Създаденият култ към абитуриентския бал създава едно комично явление. На танци младежите ходят с удобни дрехи. Изведнъж на абитуриентската вечер те се явяват накичени с дълги, сложни, богати тоалети и не знаят какво да правят, чувствуват се неудобно в тях. И не рядко тези тържества придобиват облика на карнавал.

Към модата трябва да се подхожда умно,

трябва да си изградим навици на поведение – в нея и за нея. Колкото и красива да е една дреха, ако не се съчетае с красив жест и движение, изящество и умереност, тя ще загуби от своето очарование. Ето защо някои „красавици“ без вкус и добро държане могат да изглеждат по-зле от момичетата с по-бедни физически данни, но с очарование, което идва от вътрешната хармония на личността им, съчетана с добър вкус и добри обноски. В красотата няма никакви тайни, всеки я носи в себе си. Сам си е неин господар или враг.

Авторът на статията е бил главен художник на Центъра за нови стоки и мода

Facebook Twitter Google+

0 Коментара