Оригинални  илюстрации ХРИСТО КОМАРНИЦКИ 

kniga„To be or not to be?”, питал се Хамлет. Навремето скандинавски лекари се произнесли за душевното състояние на Шекспировия герой и казали, че то е психосоматично и вероятно се дължи на запек (цитирам Димитри Иванов и блестящия му текст „Кривонделината”, в.”Сега”, 11.01.2011 г).

Съвременният Хамлет седи в епицентъра на друг стрес – да имаш или да бъдеш e въпросът днес? Каква диагноза заслужава, навярно и Шекспир не знае. Едно е сигурно – старателно живеем, саморазболявайки се! Колекционираме враждебност, тревожност, вини, гняв, срам, агресия, безпомощност. Фалшиви сме, играем роли, преследваме болни амбиции, не прощаваме, водим война, противопоставяйки се на потребностите си. А всяка незадоволена потребност, намира заобиколен път в търсене на удоволствия-ментета. Печелим болести, които сами сме изфабрикували. Има ли лек за тях?

karikatura-001a (1)

За всяка болка има билка, казва една българска поговорка, но тук за билки няма да говорим. Сега илачите идват под формата на опак-здравословни съвети. Психотерапевтът Мадлен Алгафари събра в книга 365 от

най-често допусканите житейски грешки,

които ни разболяват. „Как да се разболяваме качествено” е парадоксален рецептурник, даващ препоръки за ефикасно съсипване на душите и телата ни. Тонът е саркастичен, посланията – лаконични. Илюстрациите на Христо Комарницки придават още по-здравословен вид на оригиналната идея. От майчината утроба и неродения живот, през невинните година на израстването, сгърчените коловози на партньорските отношения и златната есен на старостта, тази весела розова книжка дава прости наставления, чиято заповедна форма не бива да ви тревожи! Тя плющи като шамар, подстрекава, иронизира и осмива. Какъв по-достъпен път до душите ни от този!? Всяка житейска криза и болест са шанс по пътя към здравето. Готови ли сте да го извървите?

5-001

Болка и депресия

Световната здравна организация твърди, че 50% от заболяванията са породени от стрес. Хората, които могат да се похвалят с хронична тревожност, тъга, песимизъм, черногледство, цинизъм, напрежение, подозрителност, имат два пъти по-голям шанс да се сдобият с астма, артрит и язва. Ако настоявате за астма, ето няколко практични съвета – нужна ви е вътрешна неувереност, която често компенсира с агресивни реакции. Хубаво е да имате и проблемни отношения с някой авторитет – конфликт от детството с майка помага много. Бъдете интровертни и недоверчиви! Не смейте да разкривате чувствата си! За артрита ще са ви необходими само пренебрегващо поведение, задържане на агресията и висока критичност към себе си и останалите, комбинирана с парализа на емоциите.

Лека форма на тежка депресия не е само пиеса по разкази на Станислав Стратиев (може да я гледате в столичния сатиричен театър). Реално е модерна диагноза, коронясала царицата на душевните терзания. Ако още не сте я изпитали, ето рецептата: задържайте гнева си, бъдете някой друг – само не себе си. Депресията е автоагресия, обърната към вас самите, добър начин за заобиколно нападение над останалите, която манипулира, притеснява и вменява вина.

Секс

4-003

Имате нужда от луксозен симптом – тогава изберете сексуалните проблеми. Скрупулите, чувството за грях и социалната импотентност са отличен болестотворен терен. Добавете още и страх от удоволствието, желание за наказване на партньора, неумение за самоотдаване и страх от наказание. Ще се радвате на разстроена сексуална идентификация, а реалния обект на любовта ще бъде подменен с множество материални предмети или перверзии.

Но защо да стигаме до перверзии, когато животът има още толкова атрактивни предложения. Амбицираните в себеразболяването навярно с готовност ще ги понесат.

Любов

Нека поговорим за любов. Лъжете го! Лъжете я! Доверието и честността опасно понижават степента на тревожност и депресия. Стискайте, преглъщайте, премълчавайте и търпете. Дръжте си агресията, да не вземете да я пуснете навън. Как иначе ще продължаваме да водим статистиката по инфаркти и инсулти, наднормено тегло и нещастие?

6-002

Винаги правете напук на партньора си – напук е добра стратегия за реализиране на качествен невротизъм. Повтаряйте на половинката си, че никой друг не може да ви замести, че той или тя не ви заслужава. Не спирайте да мачкате! Това ви осигурява власт – власт над едно смачкано нищо. Гордейте се! Гордостта е едно прекрасно качество. Е, не може да се яде, не може да се прегърне, но… нали и без това всички сме сами. Формалното присъствие на партньор в живота ви е важно за пред хората.

Нов живот

2-003

Не обичайте детето, докато е в утробата ви. То още нищо не разбира от това – така са вярвали хиляди поколения. Защо ли да слушате някаква си наука, която днес твърди обратното и издига хипотези, че на това се дължат бъдещият аутизъм и шизофрения – като израз на желанието да детето да избяга от чакащата го враждебна реалност и да се скрие в една друга – въображаема, а впоследствие също враждебна.

Откажете наложителното присъствие на двамата родители по време на раждането. Продължавайте да мислите, че бащата не е важен, за да поеме детето си (което разпознава гласа му и се успокоява от това), когато майката не е в състояние да направи това непосредствено след раждането. Бащи, нали не допускате наистина, че сте важни?

Оставяйте бебето си да плаче! Това, казват бабите, развивало дробовете му. Мислете по бабешки и след време страхът от изоставяне за него ще е равен на смърт, защото няма да може да моли за помощ, да се доверява и разкрива и ще се чувства незаслужаващо.

Образование

Травмите, които формират различните характери, най-често са родителско дело. Нито един родител няма да се тупне в гърдите и да признае, че има вина за това – нали го е направил от обич и с добри намерения. Вменяването на вина у децата е най-употребяваният възпитателен инструмент – лесен и ефикасен начин за постигане на послушание и робско самосъзнание.

Плашете детето с Торбалан и Баба Яга! Страхът, откакто свят съществува, е бил най-качественият инструмент за формиране на неврози и всякакви болести.

Не пипай! Не прави! Не казвай! Не дишай! Забраните са най-качествената стратегия да направите детето обезверено, страхливо, смачкано, а впоследствие и лесно управляемо.

Не забравяйте, че всяко дете – жертва, подложено на унижение и насилие, е един бъдещ насилник!

Обсебващата властна майка в комбинация с плах и невидим баща е идеално условие за създаване на син-женомразец. Същото важи и за комбинацията тираничен баща и безволева, неумееща да защити сина си майка.

Кратките съвети от книгата „Как да се разболяваме качествено” са нагледна демонстрация за грешките, от чието повторение можем да се откажем на драго сърце. Ако се почувстваме подозрително по-щастливи и се зачудим дали се справяме добре, винаги ще се намери кой да ни окуражи.

„Няма да се плашиш, бе, мамо! На Цецо майката му е много по-истерична от тебе!” – уверява ме детето. Зачудих се – комплимент ли е това, диагноза ли е? Но се старая.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара