Музеят „Метрополитън“ в Ню Йорк бе обявен за най-добър в света за 2015 година от най-големия международен сайт за пътувания TripAdvisor. Класацията се прави от мненията на потребителите на сайта. В нея са намерили място 25 музея.

metropolitan-museum-of-art

На второ място след „Метрополитън“ е „Орсе“ в Париж, следван от Чикагския институт по изкуствата. На четвърто място е музеят „Прадо“ в Мадрид, следван от Лувъра в Париж. На шесто място е Ермитажът.

Наградата „Изборът на пътешествениците“ (Travelers’ Choice) се присъжда на най-добрите туристически обекти в света на базата на резултатите от анализа на милиони отзиви и мнения на пътешественици на сайта TripAdvisor.

Metropolitan_Museum_of_Art,_NY

За определяне на победителя е използван алгоритъм, отчитащ качеството и количеството на отзивите за музеите в различните страни по света, събрани в период от 12 месеца.

metropolitan-museum-of-art-entrance

Идеята за създаването на Мет, както го наричат почитателите му, се ражда през 1866 г. в Париж, където група американци, любители на изукуството  (Union League Club of New York) решават да основат национална галерия за събиране и съхраняване на ценни произведения, подобно на големите европейски музеи.

Metropolitan_Museum_of_Art_NYC

„Метрополитън“ отваря врати през 1870 г., а първият му собствен експонат е римски саркофаг. Още на следващата година 174 европейски произведения на изкуството, между които картини на Ван Дайк, Николас Пусен и Джовани Батиста Тиеполо, влизат в колекцията му.

Metropolitan Museum of Art4

Десет години по-късно музеят се настанява на мястото, където се намира и до днес – на Пето Авеню в Ню Йорк, в специално проектирана сграда. Чрез покупки и дарения музейната експозиция бързо започва да расте и до началото на XX век Мет се превръща в един от най-големите и активни музейни центрове в света. През 1907 г. се сдобива с първата си творба на Огюст Реноар, а през 1910 г. става първата публична институция в света, която получава правото да излага творба на Анри Матис.

Metropolitan-Museum-of-Art-New-York-1024x780

Днес „Метрополитън“ разполага с най-голямата музейна експозиция египетско изкуство извън Кайро, включително цял храмов комплекс.

Музеят съхранява произведения на изкуството от цял свят и всички исторически епохи. Богата е експозицията на европейско изобразително изкуство, най-вече от края на XIX и началото на XX век.

metropolitan-museum-of-art-insidea

Метрополитън музей е комплекс от множество художествени галерии, музей на музикалните инструменти, галерия за професионална фотография, изследователска библиотека в областта на изкуствата.

Живопис, скулптура, графика, приложни изкуства, ислямско изкуство, азиатско изкуство, африканско изкуство, антично изкуство от Близкия Изток, от Океания и Южна Америка, средновековно изкуство и скулптура, гръцко, римско, египетско, съвременно изкуство… И още – галерии с доспехи, снаряжение и оръжия, с костюми и народни носии.

Днес постоянната колекция съдържа над 2 милиона произведения на изкуството. Мет е най-посещаваният музей в САЩ с около 5 милиона души годишно и трети в света след Лувъра в Париж и Британския музей в Лондон.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара