Млада жена роди близнаци, след като в четвъртия месец на бременността си претърпя тежка животоспасяваща операция в Токуда Болница София. Бебетата се родиха преждевременно в осмия месец и сега се намират под интензивно наблюдение в новата семейна стая в отделението по Неонатология, но се чувстват добре и наддават на тегло.

Майката и бебетата в семейната стая.
Майката и бебетата в семейната стая.

Младата жена постъпва в Токуда Болница през май по спешност с остри болки в корема след няколкократни опити за диагностициране от други специалисти и уплашена от обсъждана операция за аборт. След откриване на проблема се оказва, че единственият хирург, който поема отговорността да бъде оперирана в това състояние, е д-р Илия Карагьозов, началник на отделение по Гинекология и високорискова бременност в Токуда.

„На другите места ми казаха, че бременността трябва да бъде прекъсната, за да могат да ме оперират и да оживея. Не можех и не исках да повярвам, че това ще се случи.” – споделя пациентката.

Свикан е мултидисциплинарен екип от гинеколози, коремни хирурзи и анестезиолози, които успяват да решат проблема с чревната непроходимост и да запазят живота на бебетата и тяхната майка.

Следва цял месец възстановяване, но бременността е запазена и се наблюдава от д-р Росица Колева, специалист по високорискова бременност в гинекологията на Токуда. Лекарските екипи предполагат, че е възможно преждевременно раждане предвид състоянието на майката и затова са извършени два серклажа. Поставени са и медикаменти, които ускоряват развитието на белите дробове на бебетата. В края на август майката е приета за раждане месец и половина преди термина. Д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология, подготвя екипите за поемане на недоносените близнаци. Децата са момченце и момиченце и се раждат по 1500 г.

Като чудесно решение за случая идва новообзаведената семейна стая за недоносени бебета, която Неонатологията на Токуда откри преди 2 седмици. Майката има възможност денонощно да бъде до бебетата, които все още са в под интензивно наблюдение в специализираните кувьози.

„Не знам какво бих правила, ако трябваше да съм далече от тях за цял месец. Сега съм с тях всеки ден и те растат пред очите ми.” – казва радостната майка.

Близнаците ще останат поне още месец под непрекъснато наблюдение на специализирания екип от неонатолози на японската болница.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара